Universitetets utbildningar bakom nyetablering

Publicerad: 19 juni 2018

Luleå tekniska universitets utbildningar inom visuell gestaltning och visuella effekter (VFX) ligger till grund för att det Stockholmsbaserade företaget Swiss väljer att öppna kontor i Skellefteå. Företagets första anställd i Västerbotten är avgångsstudenten Sebastian Björk som på grund av familjeskäl inte kan lämna hemlänet.

– Det känns såklart väldigt bra att jag ges möjlighet att jobba inom VFX-branschen i Skellefteå. Det finns inga liknande företag i norra Sverige, utan alternativet hade varit att flytta till Stockholm permanent och det var inte möjligt för mig, säger Sebastian Björk som studerade på programmet datorgrafik (idag visuell gestaltning – digital design, reds. anm.) under åren 2015-2018.

Vill ha ett närmare samarbete med Luleå tekniska universitet

Erik Holmedal, Executive Producer på Swiss, berättar att branschens stora behov av arbetskraft och universitetets erkänt kvalitativa utbildningar ligger bakom beslutet.

– Anledningen till att vi väljer att etablera oss i Skellefteå är primärt av rekryteringsskäl. Vi vill ha ett närmare samarbete med universitetet och bättre kontakt med framtida studenter. Det är ett sådant otroligt tryck på rekrytering nu och därför väljer vi att ta det här steget. Vi tittar samtidigt på om kanske Film i Västerbotten och Filmpool Nord kan tänka sig att ha även spend i Skellefteå då kan vi börja göra mer filmeffekter från Skellefteå likaså. Det skulle jag tycka vore roligt, säger Erik Holmedal och hyllar utbildningarna inom visuell gestaltning på Luleå tekniska universitet.

– De tillhör det absoluta toppskiktet av utbildningar inom detta område. De har också eldsjälar som driver på utbildningen och det är inspirerande. Det vill vi supporta. Studenterna som kommer ut har en korrekt distans till de mjukvaror och principer som existerar på marknaden just nu, vilket är nyttigt för de ändrar sig hela tiden. Enda dilemmat är att de utbildar för få studenter. De skulle kunna dubblera antalet studenter och behovet skulle ändå vara större än vad universitetet kan spotta ut. 

Får prova olika saker

Sebastian Björk erbjöds jobb på Swiss redan innan studierna på Luleå tekniska universitet avslutats. På den nya arbetsplatsen kommer han bland annat att jobba med ljussättning och effekter. Han ser tillbaka på studietiden med värme.

– Jag har trivts väldigt bra, både klasskamrater och lärare har hjälpt mig framåt.

Vad är det bästa med utbildningen?

– Att man får chansen att prova på olika saker. En annan fördel är att man inte måste välja vilket område inom 3D-branschen man vill jobba med. Det finns många yrken i branschen och utbildningen går igenom alla dessa på ett bra sätt. En stor anledning till att jag valde just utbildning här var på grund av Gradshow (den årliga mässan då företag kommer). Ett jättebra sätt att knyta kontakter med industrin direkt under utbildningen. Samt att då få chansen att visa eget showreel, vad vi arbetat med och personligen prata med representanterna från företagen, berättar Sebastian Björk.

I media

Taggar