Hoppa till innehållet
Foto: Privat
Sofie Ihregren. Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Du får vara kreativ varje dag"

Publicerad: 26 oktober 2018

Sofie Ihregren studerar andra året på visuell gestaltning – filmdesign. Hon är 26 år gammal och kommer från Jönköping.

Hej, vem är du?

– Hej! Jag är en glad, kreativ och driven tjej som har flyttat från söder ända upp till Skellefteå för att fullfölja min dröm om att bli scenograf och slutligen lyckas jobba inom film och tv branschen. Jag älskar att se världen, träffa nya människor och njuta av god mat. Foto och inredning har alltid legat varmt om hjärtat vilket har blivit en perfekt kombo till detta yrke.

Varför läser du visuell gestaltning – filmdesign?

– Jag har som sagt alltid haft intresse av att fotografera, inredning och skissa men aldrig riktigt vetat hur jag skulle kombinera allt detta till ett och samma yrke. Tills jag åkte till USA och pluggade på San Diego State University, där jag hittade en kurs som lyfte fram alla dessa egenskaper - vilket var Scenograf (Art Director). Jag gick kursen och älskade det.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att man får vara kreativ varje dag, utmana sig själv och att man faktiskt får hålla på med sin hobby. Att få ha ett jobb som man älskar tror jag är jätteviktigt.

Vad är det mest utmanande?

– Att faktiskt vara kreativ varje dag, det är otroligt roligt men det sätter mycket press på din fantasi och kreativa sida. Tidigare har man varit kreativ när man känner sig kreativ, nu måste man lära sig plocka fram det fast man inte alls är i det moodet.

Hur är det att plugga på universitetet?

– Det har funkat jättebra. Första året var vi mycket på campus men nu på andra året har vi börjat hålla hus mycket i en studio som ligger en bit bort. Jag älskar att man har möjligheten att jobba i en riktig studio där vi får bra erfarenheter.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Haha, jadu. Förutom att plugga försöker jag vara kreativ i min vardag för att hålla den sidan uppe. Det finns en härlig studentpub som man kan chilla på och många andra studentverksamheter. Jag har försökt utnyttja att det faktiskt finns en skidbacke mitt i stan vilket inte är så vanligt söderut.

Har du några tips till den som vill plugga visuell gestaltning?

– Något som vi har pratat om mycket i klassrummen är att klara av att ta kritik. Det är viktigt att kunna ta ett steg tillbaka i sin kreativa process och faktiskt fråga andra och lyssna på andras åsikter. Inte ta sitt arbete för personligt, utan skilja på dig och ditt arbete. Försök också att vara så kreativ som möjligt i din vardag. Fota för skojs skull eller sitt och skissa en kväll istället för att titta på serier.