Hoppa till innehållet
Dirigent
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Så ansöker du till Dirigering

Publicerad: 18 oktober 2021

Din ansökan till Dirigering gör görs i tre steg:

1. Ansök på www.antagning.se
2. Audition
3. Gör intervju via Skype eller Zoom

Vi söker personer som utöver färdighet på hög nivå dessutom kan visa på medvetenhet, reflektion och självständighet i sitt konstnärskap. Vid intervjun är det därför extra meriterande om den sökande redan i ansökan kan peka ut en tänkbar riktning för det kommande examensarbetetEftersom det inte finns en färdig modell är det positivt om de sökande brinner för något specifikt och redan vet vad de vill fördjupa sig inom samt vilka mål de vill uppnå.

 

Din ansökan i tre steg

1. Ansök på antagning.se

Uppgift om sista ansökningsdag finns på programmets webbsida samt på antagning.se

2. Audition 

Antagningsprov i dirigering består av två delar:

  • orkesterdirigering
  • kördirigering

I provet är det färdigheter som teknisk kompetens, gestik, musikaliskt uttryck och kommunikation som bedöms. Antagningsproven är urvalsgrundande. 

Orkesterprovet består av en videoinspelning i hög kvalitet där du dirigerar Beethovens uvertyr till Leonore nr.3 op.72b, med orkester eller pianist. Inspelningen ska vara i en tagning och börjar med att du säger ditt namn högt och tydligt. Du skall vara synlig i helfigur under hela inspelningen där kameran är placerad rakt framifrån eller snett framifrån. OBS! vi kommer inte godkänna inspelningar som är tagna bakifrån eller från sidan.

Länk till partitur Leonore 3:
https://imslp.org/wiki/Special:ImagefromIndex/384864/froq

Länk till pianoreduktion Leonore 3: https://imslp.org/wiki/Special:ImagefromIndex/07138/froq

Körprovet består av en videoinspelning i hög kvalitet där du dirigerar en av nedanstående med en blandad kör med minst 8 medlemmar:
Josef Rheinberger – Abendlied
Einojuhani Rautavaara – El Grito from Suite de Lorca
Sven-Erik Bäck – Jesus think of me 
Veljo Tormis – On hilissuvi (nr 1) Kanarbik (nr 7) from Autumn Landscapes
Knut Nystedt – Gloria from Missa Brevis
Poängen skickas till sökande senast den 1 februari 2022.

Inspelningen ska vara i en tagning och börjar med att du säger ditt namn högt och tydligt. Du skall vara synlig i helfigur under hela inspelningen där kameran är placerad rakt framifrån eller snett framifrån. OBS! vi kommer inte godkänna inspelningar som är tagna bakifrån eller från sidan.

Utöver dessa obligatoriska orkester- och körstycken vill vi ha en videoinspelning, äldre eller ny, där du dirigerar orkester/ensemble och/eller kör/vokalensemble.

De digitala videoinspelningarna ska vara nåbara via internetlänkar helst som en YouTube-länäk. Varje länk måste kompletteras med detaljerade beskrivningar om när/hur/var/ inspelningen är gjord samt information om repertoaren. Information om videoinspelningarna samt länkar till dessa ska vara oss tillhanda senast den 13 mars 2022 och skickas till antagningsprovmukom@mailbox.ltu.se.

Observera! Vi arrangerar även en audition på plats för sökande som reser till Piteå torsdagen den 10 mars. Vid orkesterprovet kommer vi att tillhandahålla pianister vid dirigering av Beethoven Leonore. Vid körprovet kommer vi att tillhandahålla en kör när vi repeterar ett av verken ovan och dirigerar genom ett annat stycke.

3. Intervju via Skype eller Zoom

En kompletterande personlig intervju som tar utgångspunkt i ovanstående sker via Skype eller Zoom efter att arbetsprovet har granskats.

Har du frågor?

Erik Westberg

Erik Westberg, Professor

Telefon: 0911-72624
Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik medier och teater , Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Petter Sundkvist

Petter Sundkvist, Professor

Telefon: 0911-72602
Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik medier och teater , Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle