Hoppa till innehållet
Foto: Magnus Jansheden
Niclas Blixt. Foto: Magnus Jansheden Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Masterstudent får stipendium i dirigering

Publicerad: 18 december 2017

Niclas Blixt, masterstudent i dirigering vid Luleå tekniska universitet, tilldelas Kungliga Musikaliska akademiens stipendium i dirigering.

– Jag är naturligtvis oerhört glad och stolt, eftersom jag känner till de andra som sökte och är väl medveten om deras kvalitéer som dirigenter. Dessutom satt det ett antal mycket välmeriterade medlemmar i juryn som jag har stor respekt för. Så att bli utsedd som stipendiat av de här dirigenterna i god konkurrens känns mycket bra, säger Niclas Blixt och fortsätter.

– Jag hoppas såklart att institutionerna får upp ögonen för mig nu och det vore kul om jag kunde få mer kvalificerade uppdrag än jag har idag.

Största lycka man kan känna

Niclas Blixt är vid sidan av studierna yrkesaktiv som dirigent. Beslutet att satsa på musiken och dirigering togs redan vid en ung ålder. Vad det är som lockar Niclas råder det ingen tvekan om.

– Orkestern är världens största instrument och att få ”spela” på detta instrument är den största lycka som man kan känna. Alla musiker borde få känna på den lyckokänsla och kick som det innebär att känna hur det flödar energi mellan dirigent och musiker i orkestersituationen.

Vill hitta nya verktyg

Han sökte sig till masterutbildningen i musik med en förhoppning om att hitta nya verktyg och ett förnyat konstnärskap.

– Jag är idag yrkesaktiv som dirigent och tillhör den lilla klick som kan överleva på mitt utövande, och jag studerade dirigering för första gången för över tjugo år sedan. Det raka svaret är att jag tröttnade på mig själv och ville förnya mig, skaffa nya verktyg att arbeta med. Och få feedback på dåliga och bra vanor jag utvecklat på pulten under årens lopp.

Vad ska du göra för prissumman på 30 000 kronor?

– För sex månader sedan fick jag en inbjudan att auskultera - att gå bredvid - kapellmästarna på Wiener Staatsoper och följa en instudering från ax till limpa. Så det är precis vad jag ska göra, åka till Wien och fortsätta studera - fast ute i arbetslivet så att säga.

Vad är det roligaste med din utbildning?

 – Att erfara att man utvecklas - och att det sker relativt fort.

Hur är det att studera på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet?

– Musikhögskolan är en utmärkt skola som mycket väl klarar sig i konkurrensen med de övriga i Sverige. Det geografiska läget är både bra och dåligt, men det positiva överväger - man får tid till eftertanke och en möjlighet att utvecklas i lugn och ro utan storstadens stress, hets och osunda konkurrens.

Har du några tips till den som vill läsa masterprogrammet i musik?

– Det allra viktigaste är väl att ha en bra ensemble, en kör eller orkester, att arbeta regelbundet med. Det är svårt att få den praktik som dirigenter behöver bara på skolan, även om Norrbotten Neo, Masterkören och Norrlandsoperans Symfoniorkester är utmärkta ensembler, så är den sammanlagda praktiktiden inte tillräcklig om man ska utvecklas.

Taggar