Hoppa till innehållet
Mikael Mannberg Foto: Emma Bergström Wuolo

"Det finns otroligt många kompetenta lärare"

Publicerad: 7 februari 2014

Mikael Mannberg studerar Första året på Konstnärlig Master, Klassisk Gitarr. Han är 24 år gammal och kommer från Västerås.

Hej, vem är du?

– Jag är en klassisk gitarrist från Västerås, som uppträder ganska regelbundet, ofta tillsammans med andra musiker och ofta med egna kompositioner. Skriver en del artiklar till gitarrtidningar och dylikt, och har komponerat en del beställningsverk till olika gitarrister. Och så är jag student vid LTU. 

Varför läser du Musikalisk gestaltning, konstnärlig master?

– Jag har tidigare gått kandidatutbildning i klassisk gitarr här i Piteå, och trivs mycket bra. Det finns otroligt många kompetenta lärare. Jag har alltid haft bilden av att Master-programmet här ger ett tillfälle att arbeta välstrukturerat med tyngre musikfilosofiska ämnen och forskning inom musik; och att man får mycket tid åt att ägna sig åt sin egen övning.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Möjligheterna till övning, fokus på sitt instrument och resurser för att kunna marknadsföra sig och skapa ett bra varumärke är utmärkta på skolan. Det skapar engagemang, och det tycker jag är roligt. 

Vad är det svåraste?

– Det var en svår fråga att besvara. Jag antar att jag kan nämna den utmaning som man stöter på i att  förbereda sig för framförande av ett stort antal stycken på hög nivå, det ska man ju vara beredd på. Om ett par dagar ska jag redovisa en doktorsavhandling, det är ju i och för sig inte helt enkelt. Intressant, dock.

Hur är det att plugga på LTU?

– Det är trevligt. 

Vad gör studenterna på fritiden?

– Övar och komponerar antar jag. Men umgås också och ibland övar man ju tillsammans. Det är trevligt här, med en social närhet till alla och en bra stämning mellan folk i allmänhet. Och att man umgås mycket, det kan ju även kanske leda till intressanta samarbeten och idéer.

Fler studenter på Musikalisk gestaltning