Hoppa till innehållet
Daniel Carlbom
Daniel Carlbom, student på förskollärarprogrammet. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Vill påverka framtidens medborgare"

Publicerad: 8 november 2019

Daniel Carlbom studerar andra året på förskollärarprogrammet. Han är 20 år gammal och kommer från Göteborg.

Hej, vem är du?

– Mitt namn är Daniel och jag började studera på Luleå tekniska universitet 2018, direkt efter mina gymnasiestudier. På gymnasiet studerade jag till barnskötare på barn och fritidsprogrammet på Almåsgymnasiet i Borås. Jag intresserar mig i ideella föreningar som skolstyrelser och arbetar även ideellt på universitetets nattklubb.

Varför läser du förskollärarprogrammet?

– Jag läser förskollärarprogrammet för att jag alltid velat arbeta inom förskolan och förskoleklass. Detta för att jag vill ha chansen att påverka framtidens medborgare och bidra positivt till barns första möte med skolan och utbildning. Jag har även intresse av att se förändring och utveckling, och genom barn som inte genomgått någon större del av utvecklingen har man sådan stor chans att påverka och hjälpa till i lärande och utveckling. Jag studerar även till förskollärare för att få en inblick i barnens generella utvecklingskurva för att kunna utveckla mina egna barn när väl den tiden kommer i livet.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Det roligaste måste vara den personliga utvecklingen. Man lär sig så mycket om sig själv och man får en förståelse för varför pedagoger har gjort på ett visst sätt under min egen uppväxt. Sedan har vi många bra föreläsare och litteraturer som inspirerar och ökar viljan att komma ut och testa på all teoretisk kunskap som man får ta del av.

Vad är det mest utmanande?

– Det mest utmanande är att hålla på självdisciplinen och faktiskt använda tiden utanför föreläsningarna till att plugga. Mycket av den ”fria tiden” går till att prata med vänner och umgås med dem då jag inte pluggar i min egen hemort. Men även lite svårt att hålla sig till att göra uppgifterna då det inte är någon som säger åt än att man borde börja med uppgiften utan de förväntar sig att ha något att läsa när deadline är passerad. Men självklart kan man vända sig till sina lärare för att få hjälp och råd i både uppgifter men även upplägg av studierna.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Att plugga i Luleå är underbart, speciellt för en söderlänning som inte haft en riktigt snöig vinter på flera år. Jag tycker även att universitetet i sig är stort med många utrymmen att plugga på när man inte har föreläsningar, även många utrymmen att sitta ner med klasskamrater och samtala om dels studierna men även de sociala samtalen. Det är även en skillnad från gymnasiet då man inte tillbringar heldagar på skolan med lektioner utan kanske 3 timmar med lektion och sedan har man egen tid att studera på och den kan vara hur lång man vill och när man vill.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Jag tillbringar mycket tid på Stuk som är studenternas café/nattklubb där jag även jobbar efter studierna, men jag är även med vänner och spelar datorspel. Det finns oändligt med grejer att göra som att tillbringa timmar i stan med både shopping och fika, åka till grannkommunerna och uppleva de städerna samt åka till Alcatraz där man kan utföra massa aktiviteter som gokart, prison island och paintball bland annat.

Har du några tips till den som vill plugga till förskollärare?

– Se till att ha roligt och kommunicera med dina klasskamrater för att bearbeta all kunskap, för alla tolkar olika. Men se även till att göra saker utöver studierna för att inte bara köra slut hjärnan. Engagera dig i föreningar och ge dig själv tid, bli inte låst i studierna för det kan bli långtråkigt i längden.