Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Carolin Svanström. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Växte som person efter utlands-VFU

Publicerad: 15 maj 2018

Carolin Svanström, andraårsstudent på förskollärarprogrammet, spenderade sin VFU-period på Svenska skolan i Paris. En upplevelse som stärkt henne både som människa och blivande förskollärare.

– Jag tar med mig helt underbara minnen från min vistelse i Paris. Jag har lärt mig många nya saker om mig själv och framförallt utmanat mig på ett sätt jag inte trodde var möjligt. Jag känner mig litegrann som en ny människa som i dagsläget vågar mycket mer. Jag vågar misslyckas, välja fel vägar och testa mina kunskaper, säger Carolin Svanström.

Utmanande med språket

Den fyra veckor långa VFU-perioden gjordes på Svenska skolan i Paris och trots att förskolorna i Frankrike följer samma läroplan som de svenska så upptäckte Carolin att det fanns en del skillnader mellan de två länderna.

– Den största skillnaden är att förskolan som delar lokaler med lågstadiet och högstadiet också har lov samtidigt. Hemma i Sverige har förskolorna inte lov på samma sätt som resterande skolor. Öppettiderna är också en relativt stor skillnad. På en svensk förskola är normala öppettider att öppna vid 6.00 och håller oftast öppet fram till 18.00 om behov finns. Här på svenska skolan i Paris öppnar de 8.45 och stänger 15.00 förutom onsdagar då förskolan stänger redan vid 13.00, säger Carolin och fortsätter.

– En annan skillnad är att i en svensk förskola får man som pedagog lov att följa barnens utveckling från ettårsåldern till och med det år de ska börja förskoleklass. På Svenska skolan i Paris kan ett barn stanna allt från några månader till flera år, det är aldrig något som pedagogerna kan veta på förhand.

Vad var mest utmanande med att göra VFU utomlands?

– De största utmaningarna med att göra en VFU utomlands är för det första språket, det är svårt att göra sig förstådd i ett land som Frankrike där många bara pratar franska. Nu har det blivit mer vanligt med engelska men det är ändå en kamp i vardagen att kunna göra sig förstådd och även att förstå andra. Den andra utmaningen med att göra en VFU utomlands handlar om logistiken och hur man ska ta sig från punkt A till punkt B. Det var svårt att inte falla in i lokalinvånarnas systematiska stress och en väldig utmaning att befinna sig på La Defense (en station varifrån du kan åka tåg, buss, metro) under ”rush-hour”, vilket är ungefär från 8.30 på morgonen till omkring 18.00 på eftermiddagen.

Vad tror du att din VFU-period kommer betyda för dig i framtiden?

– Jag tycker att min VFU-period har gjort mig mer öppensinnad inför min kommande yrkesroll. Den är helt klart betydelsefull på det sättet att mina upplevelser från Paris, barnen, pedagogerna och förskolan kommer att sitta kvar i minnet väldigt länge, något jag alltid kommer att ha med mig. Eftersom barnen hade olika nationaliteter och modersmål arbetade man mångkulturellt, vilket har skänkt mig många tankar och idéer kring mångkulturen som är ett viktigt ämne idag. En praktik som kräver lite mod, styrka och envishet gör också att man växer som person. Jag tycker att jag blivit säkrare i min roll som blivande förskollärare efter min VFU.

Har du några tips till studenter som funderar på att göra sin VFU utomlands?

– Mitt tips till studenter som funderar på att göra sin VFU utomlands är kort och gott: Sluta fundera och gör det bara, du kommer aldrig någonsin ångra dig. Man ångrar bara sakerna som man inte gjorde.

Taggar