Hoppa till innehållet
Foto: Emma Bergström Wuolo

Linn bytte Luleå mot fem veckor på Island

Publicerad: 13 mars 2014

Under fem veckor bytte lärarstudenten Linn Skum vardagen på Luleå tekniska universitet mot praktik i en mellanstadieklass på Island. Varje dag vaknade hon till utsikten av isländska fjäll.
- Det var så vackert. Jag tror knappt det går att vara olycklig där, säger Linn Skum.

I alla lärarutbildningar ingår praktik, eller verksamhetsförlagd utbildning (VFU) som det också kallas. Praktiken kan antingen göras i Sverige eller utomlands.

Foto: Linn Skum
Utsikten från Linn Skums hem på Island. Foto: Linn Skum

Linn Skum studerar för att bli lärare i årskurs 4-6. När hon skulle göra sin andra praktikperiod ville hon göra något extra roligt. Med hjälp av kontakter lyckades hon ordna en praktikplats i staden Mosfellsbær, utanför Reikjavik på Island.

- Min syster har bott på Island så jag har varit där många gånger och förstår lite isländska, säger LInn Skum.

Hon hamnade i en klass med tioåringar på Lágafellsskóli. Där går ungefär 700 elever och där finns både förskoleverksamhet och grundskola.

"Kommer de att förstå mig?"

Det var två saker Linn Skum funderade över innan hon reste till Island. Det första var språket - skulle barnen i klassen kunna nog mycket engelska för att det skulle funka? Det andra var hennes handledare som hon aldrig träffat tidigare. Men när hon väl var på plats löste sig allt. Eleverna var pratade bra engelska och hennes handledare visade sig vara en riktig eldsjäl.

- Han brann verkligen för sitt yrke och inspirerade mig, säger Linn Skum.

I den isländska skolan finns ingen förskoleklass utan barnen börjar ettan när de är sex år gamla. Grundskolan tar slut efter årskurs tio.

- Jag fick anpassa mina lektioner och tänka på att de är ett år yngre än vad eleverna i motsvarande klass i Sverige är.

Har hemkunskap från ettan

Andra saker som skiljer skolan i de båda länderna åt är att de isländska eleverna har mer musik, dans, slöjd och hemkunskap på schemat. Alla ämnena är obligatoriska från första klass.

- Det var väldigt bra. Särskilt att de har hemkunskap så tidigt, det önskar jag att vi hade här i Sverige också, säger Linn Skum.

Hon bodde hos en svensk/isländsk familj som hennes storasyster bott och arbetat hos för flera år sedan. Familjen driver ett gästhem där Linn Skum fick bo gratis mot att hon hjälpte till med att ta hand om barn och hästar.

- De är min extra familj på Island, det funkade väldigt bra, säger Linn Skum.

Linns tips till dig som vill göra praktik utomlands

  • Börja leta praktikplats i god tid.
  • Var beredd på att du får ta reda på allt själv.
  • Var öppen så att det blir en rolig tid.

Läs mer om att göra praktik inom lärarutbildningen