Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Blir aldrig tråkigt eller enformigt"

Publicerad: 15 september 2017

Tove Sundsröm läser fjärde året på grundlärarurbildningen f-3. Hon är 27 år gammal och kommer från Luleå.

Hej! Vem är du? 

– Hej! Tove heter jag, är 27 år och bor här i Luleå med min sambo. Vi väntar vårt första barn som väntas dyka upp i november. Jag läser det tredje året på lärarutbildningen F-3 och ska försöka fortsätta även efter att lillen har kommit. Det kommer säkert bli lite pusslande men vi har fler i klassen som gjort samma sak så jag är optimistisk.

Varför läser du grundlärarutbildningen?

– Jag läser till lärare eftersom jag alltid trivts att vara runt barn och ungdomar. Jag gillar att resonera, diskutera och lyssna på dem. De har så många kloka tankar. Jag valde mellan förskollärare och lågstadielärare, men det var undervisningsdelen i läraryrket som vägde tyngst. Att få följa med elever på deras utveckling - både den personliga och kunskapsmässiga - kommer bli fantastiskt roligt.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Det roligaste är de gånger klassen träffas fysiskt på LTU. Då ser våra universitetslärare ofta till att vi får omsätta det vi läst teoretiskt till praktiska övningar vilket är mycket värt. Annars är det ju föreläsningar via datorn, och även om det i och för sig är möjligt att göra praktiska moment även där så blir det inte riktigt samma sak som när vi gör det på campus tillsammans med våra lärare och varandra.

Vad är det mest utmanande?

– Det mest utmanande tyckte jag var i början av utbildningen, innan jag hade fått kläm på hur det är att läsa en distansutbildning. Det kunde ofta kännas lite ensamt att i princip enbart träffa klasskompisarna via datorn. Det blev inte så många fysiska möten med andra personer. Men ett socialt extrajobb gjorde stor skillnad för mig. Nu är vi dessutom några stycken i klassen som bor nära varandra som försöker få till pluggdejter lite då och då.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Det är bra. Jag som bor i Luleå försöker använda mig mycket av LTU's universitetsbibliotek, trots att vi pluggar på distans. För mig är det skönt att komma bort hemifrån och inte känna att mitt hem även är min arbetsplats.

Vad gör studenterna på fritiden? 

– För egen del så ägnar jag mycket av min fritid med vänner, sambo och åt att göra saker som får mig att må bra. På hösten tycker jag om att vara ute och plocka bär och på vintern är det härligt att ta en promenad på isvägen till Gråsjälören (en ö ute i skärgården) och äta våfflor. 

Har du några tips till den som vill plugga till grundlärare?

– Om du funderar på det, och känner att du skulle trivas med yrket, tycker jag definitivt att du ska söka till lärarprogrammet. Det är ett tufft jobb men som du får så otroligt mycket tillbaka av. Det är ständigt utvecklande och ingen dag kommer att vara den andra lik. Jag har svårt att se att jobbet någonsin kommer att bli tråkigt eller enformigt.