Hoppa till innehållet
förskollärarstudenter
Blivande förskollärarna Angélicka Söderberg och Christine André.

Internationell praktik för blivande förskollärare

Publicerad: 4 februari 2013

För de två blivande förskollärarna Angélicka Söderberg och Christine André kommer våren innebära ett äventyr utöver det vanliga. Efter två års distansstudier ska de korsa atlanten för fem veckors praktik (VFU) i Vancouver, Kanada.

Förskollärarutbildningen vid Luleå tekniska universitet finns både som campusutbildning och på distans, profilen för utbildningen är området naturvetenskap och teknik. För de studenter som väljer att studera på distans innebär heltidsstudier höga krav på personligt ansvar och förmåga att planera sin tid.

– Jag pendlar från Skåne och det är såklart en bit att åka men jag valde ändå att läsa här i Luleå eftersom jag hört så bra saker om utbildningen och hade sett att det fanns möjlighet att göra praktiken utomlands, säger Christine André

Globalt nätverk

Tanken på att studera till förskollärare väcktes för Christine André redan när hon åkte till Kanada som au pair för ett par år sedan. Tillsammans med mamman i familjen smeds planer och Christine fick kontakt med SWEA som är ett globalt nätverk med ungefär 7 500 svensktalande kvinnor i 73 avdelningar och 33 länder. En av de kvinnor som Christine lärde känna driver en förskola i Vancouver och när hon lanserat idén om VFU i Kanada för sin studiekamrat Angélicka Söderberg, visade det sig vara en värdefull kontakt.

– Vi mailade henne och fem minuter senare fick vi svaret ”Kom!” och på den vägen är det. Det är viktigt att vara ute i god tid och vara aktiv för att få till en bra praktikplats utomlands, tror jag, och så skadar det aldrig att ha lite tur, säger Christina André.

Med dörren vidöppen mot framtiden

Angélicka Söderberg hade redan ett par år i yrket när hon bestämde sig för att studera till förskollärare. Hon pendlar från Stockholm där familjen med man och fyra barn finns och tycker det fungerar bra att kombinera familjeliv med distansstudier. Även om hon inte direkt har siktet inställt på en karriär i ett annat land så ser hon fem veckors praktik utomlands som en stor möjlighet.

– En måste våga för att vinna, heter det inte så. Klart att det kan vara lite att ordna när jag har familj och så men jag tänker ändå mest på att detta är en otrolig chans att få utveckla inte bara mitt språk utan även ta del av en annan skolkultur med andra pedagogiska modeller och verktyg. Bara de att de inte har samma läroplan som vi har i Sverige kommer bli intressant och spännande för oss som lärarstudenter, säger Angélicka Söderberg.

Christine André däremot vill gärna söka sig utanför Sverige efter examen, gärna till Vancouver där hon känner att hon redan har ett nätverk att luta sig mot.

– Drömmen för mig vore att starta en egen förskola där och då kan jag inte tänka mig en bättre start än detta. Det är så mycket att ordna nu innan vi åker att jag knappt hunnit längta men nog är jag förväntansfull, det kan jag inte sticka under stolen med, säger Christina André.