Hoppa till innehållet
Stina Marklund

London calling

Publicerad: 8 januari 2015

Under fem veckor lämnade grundlärarstudenten Stina Marklund klassrummet på Luleå tekniska universitet för att göra praktik på en skola i London.
– Det är lättare än jag trodde att göra praktik utomlands och jag skulle gärna vilja jobba där efter min utbildning, säger hon.

Stina Marklund visst tidigt att hon ville se något annat än bara universitetsområdet under sin utbildning. När hon fick veta att det var möjlig att göra sin praktik (kallas också verksamhetsförlagd utbildning – VFU) utomlands tog hon genast kontakt med en av VFU-handläggarna på universitetet. Över ett halvår innan det var dags för praktik hörde hon av sig till rektorn för svenska skolan i London.

– Det var tur att jag var ute i så god tid för de har praktikanter hela tiden. Medan jag var där fanns det fyra andra VFU-studenter på plats, säger Stina Marklund.

Flyttade mellan vandrarhemmen

Boendet ordnade hon själv och under fem veckor bodde hon på vandrarhem. Hon tror att det smidigaste är att hyra en lägenhet, men vandrarhem är ett mer ekonomiskt alternativ.

IMG_4702.JPG
Klassen som Stina Marklund praktiserade hos.

– Det finns också stipendier att söka, men jag hann aldrig göra det. Det behöver inte bli så dyrt, men börja ändå spara pengar i god tid, tipsar hon.

Minst en svensk förälder

Praktiken gjorde hon i klass i årskurs två. Alla barn har minst en svensk förälder och på lektionerna pratar barnen svenska hela tiden, utom när de har engelskalektion förstås.

– När jag kom dit hade höstlovet precis tagit slut och flera barn hade bara pratat engelska under de dagarna. Det märktes att en del hade lite svårt att växla tillbaka till svenskan.

Hennes handledare var nyss fyllda 60 år och har jobbat på lågstadiet hela sitt yrkesliv. Hennes yrkererfarenhet var mycket inspirerande tycker Stina Marklund.

– Hon visade barnen att hon bestämde, men ändå kunde barnen utvecklas i undervisningen.

Läs mer om att göra praktik inom lärarutbildningen