Hoppa till innehållet
Amanda Holmberg

"Att få utbilda barn är otroligt givande"

Publicerad: 11 februari 2014

Amanda Holmberg studerar andra året på lärarprogrammet 4-6. Hon är 24 år gammal och kommer från Luleå.

Hej, vem är du?

– Jag är en glad och pigg tjej med stor aptit på livet. Har bott i Luleå hela mitt liv och det kändes rätt att börja studera på universitetet i min hemstad efter att ha arbetat inom allt från restaurang till fotograf. En social tjej som man inte riktigt kan sätta fingret på eftersom jag intresserar mig för mängder av saker här i livet.

Varför läser du lärarprogrammet?

– Det började med att jag inte riktigt visste vad jag ville göra efter gymnasiet och detta ledde mig så småningom till lärarprogrammet. Under min uppväxt fick jag ofta höra att jag skulle passa som lärare eftersom jag är bra på att förklara, gillar variation och har lätt för att nå ut till människor. När jag sedan stod vid ett vägskäl i livet var lärarprogrammet en utmaning jag gärna ville åta mig.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Det absolut roligaste med min utbildning är chansen att få komma ut i skolor och träffa framtidens alla nya ansikten. Att få utbilda barn är en otroligt givande uppgift som alla borde ge en chans. Vikten av yrket är min yttersta motivation. Jag gillar att våra lärare ständigt återkopplar till vårt kommande yrke som lärare i undervisningen.

Vad är det svåraste?

– Den största utmaningen jag stött har på i utbildningen är att få ihop all läsning med resten av livets delar, arbete och fritid. Det är mycket att läsa i kurserna som ingår i programmet, men det är värt mödan då belöningen är dörrar öppnade till ett härligt yrke.

Hur är det att plugga på LTU?

– Jag upplever det bra att studera här på LTU, lärarna är lätta att kontakta och om man undrar över något kan man till och med knalla in på deras kontor och prata med dem. Telefon och mejl kontakt är med fördel brukbara och all information om kontaktuppgifter finnes enkelt via hemsidan. Det är dessutom ypperligt att ha informationsdisk och bibliotek med hjälpsam personal på campus för snabb personlig service.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Det är svårt att säga vad som händer på fritiden då det kanske är lättare att säga vad som inte händer. Det finns mycket att göra då bussarna går dygnet runt i lokala Luleå via universitetet och det finns många uteställen både i mat och nöjesväg. För de som är hälsointresserade finns ett av alla stadens gym på campus. På Coop arena, Luleå energi arena och Kulturens hus är det dessutom alltid något på gång, vare sig det är sport du är ute efter eller vill sitta ner till en härlig musikal. Massor av möjligheter, lika många personligheter. Äventyret finns runt hörnet om du är villig att leta efter det!