Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Urban Nordberg. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Fått nya perspektiv på skolfrågor"

Publicerad: 30 september 2019

Urban Nordberg studerar 3:e året på specialpedagogprogrammet. Han är 48 år gammal och kommer från Piteå men är bosatt i Haninge sen 20 år.

Hej, vem är du?

– Det är svårt att definiera sig själv på ett par meningar men några ord som ger början av en bild: familj, arbete, fotbolls- och handbollsförälder, böcker, friluftsliv, hellre efterrätt än förrätt, kaffe, nyfiken, skidåkning, lite träning – helst springa i skogen, umgås med vänner.

Varför läser du specialpedagogprogrammet?

– Jag har arbetat som lärare sen 1998 och har i stor utsträckning arbetat med barn i behov av särskilt stöd. Tankarna på att vidareutbilda mig till antingen speciallärare eller specialpedagog har funnits i säkert 10 års tid. Jag har flera gånger sökt och blivit antagen på båda utbildningarna men av olika anledningar valt att tacka nej. För två år sedan kom jag in på Luleå tekniska universitet och kände att nu passar det bra tidsmässigt! Jag hade dessutom kommit fram att jag vill utbilda mig för att arbete mer övergripande, som tanken är när man är klar specialpedagog.

Vad är det roligaste med utbildningen?

– Att få lära sig mer och nya saker men även att få vissa saker man sett i verkligheten bekräftade i litteratur och under lektioner. Jag får nya perspektiv på skolan och olika skolfrågor. Att träffa erfarna och kunniga klasskamraterna och lärare samt att få ta del av deras erfarenheter och deras engagemang.

Vad är det mest utmanande?

– Att lyckas kombinera arbete, familjeliv och studier kan i perioder vara en utmaning men har på det stora hela fungerat väldigt bra.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Specialpedagogprogrammet är en distansutbildning så det mesta av pluggandet sker i hemmiljö. Jag ser alltid fram emot att åka upp till Luleå för "innedagar" och träffa både mina klasskamrater och lärare. Jag tycker också att hela miljön på universitetet, där jag ser unga människor med framåtanda som pluggar, är inspirerande.

Har du några tips till den som vill studera specialpedagogprogrammet?

– Tveka inte! Skicka in en ansökan och håll tummarna för att du bli antagen. Blir du antagen så tacka ja och hoppa på tåget! Att plugga på distans är en bra studieform. Det kommer blir intressant och lärorikt!