Hoppa till innehållet
dans på schemat
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Danskonst på schemat

Publicerad: 23 mars 2017

Den 23-24 mars sker ett möte i dans i Vittangi och Karesuando mellan nyanlända, urfolk och majoritetssamhället när skolelever dansar tillsammans inom ramen för utvecklingsarbetet Dans i skolan. Eleverna kommer att framföra danserna i Kirunas stadshus i slutet av maj.

– Gemensamt lyfter vi fram dansen som konstform under professionell ledning i skolor i Norrbottens inland, säger Cecilia Björklund Dahlgren, verksamhetschef för Institutet Dans i skolan och universitetslektor vid Luleå tekniska universitet.

– Institutet Dans i skolan har ett regeringsuppdrag för att stärka dansen i skolan. Vi ser ett genombrott för dans i skolan i landet med mer än 100 kommuner som engagerar danslärare till skolorna och forskning inom området Dans i skolan utvecklas. Om alla elever ska få möta dansen som uttrycksform måste också elever på mindre orter och i små byar få möta professionella danskonstnärer och danslärare, säger Cecilia Björklund Dahlgren.

Landskap, natur och årstider inspirerar

Elever och lärare får den 23 mars dansa med Tina Wezelius Grebacken, flamencodansare och pedagog som utvecklar metoder för att nå nya grupper med dans i skolan bl.a. med nyanlända elever. Cecilia Björklund Dahlgren, lektor i dans vid Danslärarutbildningen vid Luleå tekniska universitet, kommer att visa hur man kan skapa koreografi och locka fram elevernas uttryck och fantasi med inspiration från landskapet, naturen och årstiderna. Koreografierna kommer att framföras i Stadshuset i Kiruna i slutet av maj när 170 barn från sameskolor, byskolor, förskolor och skolor från Kiruna, Gällivare, Vittangi och Karesuando manifesterar dansens självklara plats i skola och förskola i en gemensam föreställning.

Dans på schemat i Karesuando

Alla elever från Sameskolan i Karesuando och elever från Karesuandos kommunala skola får under fredagen den 24/3 dansa och själva skapa koreografi tillsammans med elever som rest från Övre Sopporo. Detta sker under ledning av Tina Wezelius Grebacken och Cecilia Björklund Dahlgren.

 

Kontakt

Cecilia Björklund-Dahlgren

Björklund-Dahlgren, Cecilia - Professor

Organisation: Danspedagogik, Musik medier och teater , Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Telefon: 0911-72753
Rum: K115 - Piteå»

Taggar