Hoppa till innehållet
Cecilia Björklund-Dahlgren
Cecilia Björklund-Dahlgren Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Insatser för Norrbottens kulturliv prisas

Publicerad: 2 maj 2018

Sparbanken Nords pris till personer eller föreningar som gör särskilt värdefulla insatser för Norrbottens kulturliv tilldelas i år till Cecilia Björklund Dahlgren, professor i danspedagogik vid Luleå tekniska universitet.

– Verkligen jättekul! För mig kommer inspirationen norrifrån; från naturen, årstiderna, tystnaden och från den norrländska folksjälen. Jag ser mig själv som en ambassadör för Norrbotten. Även om jag bor i Stockholm tillbringar jag väldigt mycket tid i norra Sverige som verkligen satt dansen på kartan. Ni är föregångare, inte bara i Sverige utan även i ett internationellt perspektiv, säger Cecilia Björklund Dahlgren.

Initiativtagare till landets första danslärarutbildning

Cecilia Björklund Dahlgren har över 40 års erfarenhet och kunskaper från danskonstens område, och har gjort många viktiga insatser för utvecklingen av danspedagogiken och etablerandet av dansen i våra skolor. Bland annat var hon initiativtagare till och skapare av landets första danslärarutbildning vid Luleå tekniska universitet i Piteå, och även den som ligger bakom Stiftelsen Institutet Dans i skolan, med regeringsuppdraget att ”inspirera och sprida kunskap så att alla elever får möta dansen som uttrycksform i skolan.”

Stor betydelse för Piteå som universitetsort

Priset delas ut för 14:e året i rad och Gunnar Eikeland, vd Sparbanken Nord, betonar Cecilias betydelse för dansen som konstform i Norrbotten.

– Vi är stolta över att i år kunna dela ut priset till Cecilia som betytt – och betyder – mycket för Piteå som universitetsort inom konst, kommunikation och lärande. Kulturen betyder oerhört mycket för vår regions utveckling och Cecilia har stor del i att dansen som konstform placerat vårt län på den nationella kulturkartan

Juryns motivering

”Med en energi utöver det vanliga har Cecilia varit drivkraften bakom danspedagogikens inträde i universitetsvärlden. Som nybliven professor flyttar hon nu fram positionerna för danspedagogiken. Cecilia har en unik förmåga att utveckla metoder som gör dansen tillgänglig för alla barn, oavsett kön, etnicitet eller social bakgrund.”

Kontakt

Cecilia Björklund-Dahlgren

Björklund-Dahlgren, Cecilia - Professor

Organisation: Danspedagogik, Musik medier och teater , Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Telefon: 0911-72753
Rum: K115 - Piteå»

Taggar