Hoppa till innehållet

Många dansintresserade besökte prova-på-kurs

Publicerad: 10 april 2019

I veckan intogs danslärarutbildningen på Luleå tekniska universitet av drygt 50 nyfikna besökare från hela landet. De presumtiva studenterna deltog i en två dagar lång prova-på-kurs där de fick träffa studenter, lärare och inbjudna gästdansare av högsta kvalitet.

– Vi vill lyfta det här spännande yrket och samtidigt fira det faktum att det var här på Luleå tekniska universitet i Piteå som den här lärarkategorin uppfanns. Det var här de första danslärarna utbildades och i dag är det vi som sätter standard för danslärarutbildning i Sverige, säger Cecilia Björklund-Dahlgren, professor i danspedagogik vid Luleå tekniska universitet.

Hoppas locka fler studenter

Under två dagar fick besökarna testa på allt från balett, improvisationsdans till street och hip-hop. Självklart var det även en chans för de presumtiva studenterna att bekanta sig med lokaler, lärare och befintliga studenter. Förhoppningen är att ett flertal av kursdeltagarna ska söka till danslärarutbildningen vid Luleå tekniska universitet i Piteå.

– Det är såklart det vi hoppas på. Att besökarna får se våra underbara danssalar och träffa våra studenter tror vi är viktigt för att kunna locka ännu fler danslärare, berättar Cecilia Björklund-Dahlgren.

Utvecklar empati hos barn

I en tid när många forskningsrapporter visar att barn rör sig allt mindre menar Cecilia Dahlgren-Björklund att dans i skolan är viktigare än någonsin.

– Barn rör sig alarmerande lite och forskningen visar att det är direkt skadligt för deras fysiska och mentala utveckling. Dans är förutom att vara bra fysisk träning också ett sätt för barn att utveckla empati för sina medmänniskor. Vi märker att dans efterfrågas allt mer ute i skolorna men för att det ska vara genomförbart krävs självklart fler danslärare.

Foto: Lars Andersson

Elin Åström, 19 år, Umeå

– Jag går trean på gymnasiet och jag vill söka mig vidare inom högre dansutbildning. Jag kollar på olika ställen och fick tips från skolan att den här kursen ges. Det känns både kul och spännande att vara här och det är verkligen jättebra att man ordnar en sådan här prova-på kurs, det ger en större inblick i hur det är att studera här.

Foto: Lars Andersson

Marika Niemi, 16 år, Piteå

– Mina lärare på skolan tipsade mig om kursen och det känns väldigt roligt att vara här, jag kan definitivt tänka mig att börja studera till danslärare. Det är jättebra att vi får samlas och att vi får chansen att se hur andra dansare rör på sig.

Taggar