Hoppa till innehållet
Ida Sandor, Stockholm, Malin Arnesson, Kristianstad, och Caroline Gustafson, går andra terminen på danslärarutbildningen på Musikhögskolan i Piteå som tillhör Luleå tekniska universitet.

Danssalar i världsklass invigdes vid LTU i Piteå

Publicerad: 2 maj 2011

Danslärarutbildningen vid Musikhögskolan i Piteå är Top of Europe. Det gäller inte bara geografiskt utan även lokalmässigt.
- De nya danssalarna är fantastiska och slår allt annat jag upplevt, säger Ida Sandor, student från Stockholm.
Sveriges första danslärarutbildning finns vid Musikhögskolan i Piteå som är en del av Luleå tekniska universitet. På torsdagen invigdes de nybyggda danssalarna. Lokalerna, liksom utbildningen får mycket beröm av studenterna.

Sveriges första danslärarutbildning finns vid Musikhögskolan i Piteå som är en del av Luleå tekniska universitet. På torsdagen invigdes de nybyggda danssalarna. Lokalerna, liksom utbildningen får mycket beröm av studenterna.

- Danssalarna är stora och ljusa med moderna musikanläggningar, säger Malin Arnesson, student från Kristianstad.

Hon får medhåll av studentkollegan Caroline Gustafson-Asp från Hallstahammar.

- Salarna skapar en härlig känsla. Dessutom ger de möjlighet att ta hit stora grupper för undervisning utan att det blir trångt.

dans-2_ltu.jpg
Sveriges första danslärarutbildning finns på Musikhögskolan i Piteå vid LTU och där bedrivs dansundervisningen i nya toppmoderna lokaler.

De nya danslokalerna ger en bra förutsättning för deras utbildning. De är inspirerande för dansen och gör att de orkar de mer.

- Vår klass är också liten och tight vilket innebär att vi är en sammanhållen grupp som får all den hjälp vi behöver, säger Ida Sandor.

Caroline, Malin och Ida trivs jättebra med studierna och miljön vid Musikhögskolan i Piteå.

- Utbildningen har ett brett pedagogiskt innehåll. Vi får kompetens att undervisa från förskolan och upp till gymnasiet. Dessutom är Musikhögskolan i Piteå speciell på så sätt att olika utbildningar samarbetar i ett antal projekt, berättar Malin.

Nyligen deltog trion som dansare i SMASK, de svenska musikstudenternas egna humoristiska variant av Melodifestivalen.  Tillsammans med musikstudenterna gjorde dansarna även en julkonsert, bara för att nämna ett par exempel.

Någon risk för "Lappsjuka" finns inte att studera på Musikhögskolan i Piteå, vid Luleå tekniska universitet..

- Nej, svarar Ida Sandor med ett skratt.

- Dels är det så mycket folk på Musikhögskolan och dels är alla här så öppna. Piteå är ett fantastiskt ställe att studera och bo på. Här finns verkligen alla möjligheter att förkovra sig, fortsätter Ida som utöver danslärarutbildningen även går en kurs i trummor och slagverk.

- Vi brinner verkligen för att sprida dansen till andra, säger Malin.