Hoppa till innehållet
Niklas Wiik
Niklas Wiik, årets mottagare av Skytteanska samfundets pris. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Lärarstudent prisas av Skytteanska samfundet

Publicerad: 10 juni 2019

Den blivande musikläraren Niklas Wiik tilldelas Kungliga Skytteanska Samfundets stipendium för Ung musiker utbildad vid Musikhögskolan i Piteå.

– Det finns egentligen inga ord som kan sammanfatta känslan men det är otroligt roligt att bli tilldelad priset. Jag blev både chockad och glad när jag fick veta att jag fått utmärkelsen, säger Niklas Wiik som studerar till musiklärare på ämneslärarprogrammet vid Luleå tekniska universitet i Piteå.

En självförtroende-boost

Priset från Skytteanska Samfundet beskriver han som ett kvitto på att den personliga utvecklingen gått framåt.

– Det betyder väldigt mycket. Först och främst blir det ett bekräftande för all den tid och energi jag lagt ner på mina studier. Jag vet inte hur många musiklärarstudenter som blivit tilldelade priset innan mig men överlag så betyder det väldigt mycket för mig personligen. Det är svårt att komma bort från sin egen bubbla och se sin utveckling utifrån. Det blir oundvikligen en liten självförtroende-boost.

Skytteanska Samfundet är en vetenskaplig akademi baserad i Umeå som med utgångspunkt i vetenskapen vill främja utbildning och kultur i Norrland, samt verka för forskning om Norrland. Prissumman för kategorin ” Ung musiker utbildad vid Musikhögskolan i Piteå” uppgår till 40 000 kronor. Välbehövliga pengar för Niklas Wiik som till hösten påbörjar arbete som musiklärare i Kalix.

Vill stärka kulturlivet i Norrbotten

– Jag har alltid varit intresserad av böcker om musikteori så jag kommer fortsätta att bygga på mitt bibliotek. En stor anledningen till det är för att jag själv skulle vilja skriva en bok eller ett kompendium som jag kan använda mig av i min undervisning och då fungerar andras böcker som bra inspiration till det egna materialet. Jag har också bestämt mig för att vila upp mig under sommaren inför höstens arbete som musiklärare. Då kommer pengarna väl till pass.

När han nu lämnar studentlivet efter fem års studier på Luleå tekniska universitet och ger sig ut i yrkeslivet hoppas han kunna vara en del i att stärka kulturlivet i hemlänet Norrbotten.

– Min dröm är att vara med om att utveckla och bidra till kulturlivet i Norrbotten. Jag är uppvuxen i Haparanda och har gått gymnasiet samt folkhögskola i Kalix och har upplevt att det inte händer särskilt mycket där. Det skulle vara kul att få arrangera kulturevents, speciellt för den yngre generationen, och därigenom få folk som inte redan går i kulturskolan eller dylikt intresserade av musik. Såklart vill jag själv spela så mycket som möjligt och hoppas att jag kan få ihop något roligt med mina vänner som fortfarande bor kvar norrut.

Varför valde du att studera till musiklärare?

– Jag har länge tyckt om musik och under min tid som studerande har jag haft många lärare som har varit otroligt inspirerande. Jag vill, likt mina lärare, inspirera andra till att musicera. Jag har också länge tyckt om att lära ut. Egentligen ville jag syssla med datorer och programmering men livet är lustigt och här är jag nu och jag ångrar ingenting.

Vad har varit det bästa med din studietid?

– Att få göra det jag vill och få tillgång till resurser som möjliggjort att jag har kunnat göra det jag själv vill. Det finns väldigt många möjligheter när en studerar på musikhögskola.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Ta vara på din tid. Fem år kan kännas som en lång tid men plötsligt så står du där med examen runt hörnet och du undrar varför du inte tog till vara på dina år bättre. Skjut inte upp saker utan få saker gjorda i tid. Glöm inte heller bort att ha kul!

 

 

Taggar