Hoppa till innehållet
Marcus Söderström musiklärare
Marcus Söderström utbildade sig till musiklärare på LTU, Campus Piteå. Foto: Emma Bergström Wuolo

“Alla möjligheter finns i Piteå”

Publicerad: 27 september 2013

Marcus Söderström är gitarrläraren som ser tillbaka på studietiden i Piteå med glädje. Bäst med utbildningen var samarbetet mellan musiklärarstudenterna och de andra programmen på skolan.
- Du kan spela dygnet runt om du vill, säger Marcus Söderström.

Redan när Marcus Söderström gick musikgymnasium i Boden visste han att det var musik han ville jobba med. Efter gymnasiet läste han mer musik i Skellefteå. När han skulle söka en universitetsutbildning stod valet mellan att bli studiomusiker eller musiklärare.

- Att vara musiker var inte det jag ville göra. Jag ville bli lärare. Musikhögskolan var det enda jag sökte till, säger Marcus Söderström.

Efter att ha gjort antagningsprov kom han in på musiklärarutbildningen vid Luleå tekniska universitet, Campus Piteå. Marcus Söderström valde klassisk gitarr som huvudinstrument och elgitarr som andrainstrument.

- Jag hade en fantastisk gitarrlärare som heter Jan-Olov Eriksson. Han har inspirerat mig mycket och är väldigt kunnig. Han är som ett vandrande uppslagsverk, säger Marcus Söderström.

Att Piteå är en mindre stad lyfter han fram som en stor fördel. Eftersom alla bodde nära varandra var det lätt att träffas och spela tillsammans.

- Du kan spela dygnet runt om du vill. Senare flyttade jag till Stockholm och där var det svårare att träffas, säger Marcus Söderström.

På Campus Piteå finns också utbildningar för bland annat blivande ljudtekniker, danslärare, journalister och medieproducenter. Programmen samarbetar med varandra. Marcus Söderström och hans klasskompisar kunde ordna konserter på Kårhuset där ljudteknikerna skötte ljudet.

- Det är skönt att som musiker inte behöva sköta det. Allt blev väldigt proffsigt. I Piteå har du radio, tv, musik och dans. Alla möjligheter till att göra jättehäftiga grejer finns där.

En annan sak som Marcus Söderström uppskattade var skolans inspelningsstudier där musiklärarna och ljudteknikerna kunde jobba ihop. Ett av hans bästa minnen från utbildningen är just ett samarbete mellan programmen. Danslärarstudenterna studerade flamenco och musiklärarstudenterna spelade samtidigt som de dansade.

- En jätteduktig gitarrist som heter Erik Steen kom till skolan tillsammans med en flamencolärare. Jag älskar den musiken där både dans och musik är väldigt viktiga. Att få korsa dem och göra något på riktigt tillsammans med andra var väldigt kul, säger Marcus Söderström.

Efter utbildningen har Marcus Söderström jobbat som gitarrlärare på Kulturskolan i Bollnäs, klasslärare på Stadsöskolan i Luleå och nu jobbar han på Kulturskolan i Boden.

- Jag gillar att det är ett väldigt fritt jobb där jag bestämmer mycket själv. Jag kan bestämma om jag ska träffa eleverna en och en eller om två ska spela ihop. På en skola där många spelar kanske jag vill starta ett stort gitarrprojekt, säger han.

Just att ha möjligheten att träffa eleverna en åt gången känns lyxigt tycker han och jämför med hur klasslärare ska fördela sin uppmärksamhet på 20-25 elever samtidigt. Hans elever har själva valt att spela gitarr och han beskriver dem som motiverade.

- Alla vill inte spela hockey eller fotboll. Det måste finnas ett alternativ för dem som känner så, säger Marcus Söderström.