Per-Arne Petersson
P-A Petersson. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Det var några av de bästa åren i mitt liv"

Publicerad: 19 oktober 2016

P-A Petersson gick Musiklärarlinjen under åren 01-06. Idag jobbar han som Musiklärare & Förstelärare i estetiska ämnen på Estetiska programmet, Kulturgymnasiet i Luleå.

Hur har du gjort för att få det jobb du har idag?

– Jag halkade in på ett bananskal kan man säga. Jag blev erbjuden ett vikariat på 50% under mitt sista år på universitetet och sedan blev jag kvar.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Elevkontakten och mina fina kollegor. Utöver det så njuter jag mycket av att utveckla min undervisning och designa lektioner.

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– Jag är så klart mycket stolt över förtroendet att få bli förstelärare. Det har sporrat mig att jobba ännu mer med utveckling och att fortsätta förkovra mig. Jag har också frilansat en hel del vid sidan om mitt lärarjobb och har i och med det fått musicera med några av Sveriges absolut bästa musiker. Det är jag så klart också mycket stolt över. Jag tror också att mitt egna musicerande gör mig till en mycket bättre lärare.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Ämneskunskap, ämneskunskap, ämneskunskap!! Utan djupa ämneskunskaper hade jag inte varit en särskilt bra musiklärare. Visst är det viktigt med didaktik och pedagogik men ämneskunskap och metodik är det som gett mig mest.

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Jag ser tillbaka på den tiden med mycket värme. Att vara omgiven av människor som, precis som jag, var där för att utvecklas till bättre musiker/lärare var oerhört inspirerande. Lägg därtill fina lokaler och duktiga lärare. Det var några av de bästa åren i mitt liv hittills.

Har du några tips till den som funderar på att läsa till musiklärare?

– Jag tror att många som söker sig till musikläraryrket egentligen drömmer om att jobba som musiker. Jag menar att det inte finns någon motsättning i detta. Det är en utmärkt kombination, yrkena korsbefruktar varandra. Själv var jag egentligen inte säker på att jag ville jobba som lärare förrän jag faktiskt började jobba som lärare. Det visade sig dock vara roligare än jag kunde tänka mig.