Hoppa till innehållet
Henrik Strand
– Mina studier har i stor utsträckning gått att lägga upp utifrån mig själv. Min träning är också förhållandevis flexibel så därav har det gått bra att kombinera, säger Henrik Strand. Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Blivande läraren satsar mot OS

Publicerad: 30 mars 2021

Landslagskanotisten Henrik Strand är inne på femte året på lärarutbildningen vid Luleå tekniska universitet. Han ser många fördelar med att ha studier vid sidan av idrotten, bland annat den möjlighet det ger att själv planera tiden.

– Jag har helt klart presterat som bäst när jag exempelvis varit på läger och fått träna några timmar, för att sedan plugga några timmar och kunnat koppla av helt från det ena och sen helt från det andra, berättar Henrik Strand.

Henrik Strand har vunnit SM vid ett flertal tillfällen och har även meriter från tidigare VM, EM och världscupen.

När han, vid sidan av idrottandet, började fundera över framtida yrke valde han mellan att läsa till läkare eller lärare. Han fastnade för Luleå tekniska universitets ämneslärarprogram med inriktning mot gymnasiet.

– Jag gillar att arbeta med unga och har själv varit engagerad som ungdomstränare. Det är kul att få hjälpa och lära ut. Sedan gillar jag också de ämnen jag valt, matte och fysik, som i sig är intressanta att fördjupa sig i.

Flexibelt att studera

Henrik började i höstas sitt femte år på utbildningen och ser både fördelar och utmaningar med att studera och hårdsatsa i en krävande sport. – Mina studier har i stor utsträckning gått att lägga upp utifrån mig själv. Min träning är också förhållandevis flexibel så därav har det gått bra att kombinera. Sedan är det är såklart tufft på sitt sätt att vara aktiv i en idrott som i sig har så mycket eget ansvar. Vissa saker i skolan hinner man helt enkelt inte göra så det får man ta igen senare, säger han och fortsätter: – Men den främsta anledningen till att det går är mina duktiga och hjälpsamma klasskamrater. Vore det inte för dem hade det aldrig gått att kombinera så bra som det hittills gjort, dom ska alla ha ett enormt tack!

Henrik får många frågor om att vara kanotist i Luleå, där vintrarna är långa och kalla. – Det kan ju tyckas galet att jag gör det här i Luleå, där det är is på vattnet så stor del av året. Men jag trivs verkligen här och jag tycker att det är kul att göra satsningen med Luleå som bas. Det vore sjukt coolt att bli den första Luleåkanotisten som tar sig till OS.

Henriks tips till dig som vill hårdsatsa på idrott och studier:

”Ha en acceptans för att allt kanske inte går helt krångelfritt. Du får kanske plugga på udda tider, i udda ordning och på udda platser. Att du kanske dessutom har en del rester att ta igen när sista året är gjort hör också till. Är man beredd på det går det bra att kombinera!”

 

Taggar