Hoppa till innehållet
Jenny
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"En rolig och givande utbildning"

Publicerad: 7 september 2022

Jenny Kylmänen Ström läser tredje året på ämneslärare, inriktning mot gymnasiet, och har valt ämneskombinationen engelska och matematik. Mötet med nya människor tycker Jenny är det bästa med utbildningen.

Hej, vem är du?

- Jag är 32 år och bor i Luleå tillsammans med min man och två döttrar. Vi har precis fått vårt andra barn nu i sommar. Tanken var att fortsätta med min utbildning nu i höst, då det fungerade bra med första barnet, men med två småbarn fick jag tänk om. Nu är planen att fortsätta utbildningen hösten 2023 i stället och det ser jag framemot. Just nu ligger mycket fokus på familjelivet och renovering av vårt hus. Jag är även instruktör på Inpuls, men det har jag pausat för tillfället på grund av graviditeten.

Vad var det som lockade dig att läsa till ämneslärare?

- Jag har tidigare arbetat med coachning och utbildning, både individuellt och i grupp, vilket jag tyckte var väldigt kul. Det var då som tanken om att utbilda mig till lärare kom. Jag ville vidareutveckla och samla på mig mer kunskap, därför kändes övergången till lärarutbildningen som naturlig. Sedan har jag alltid tyckt om att jobba med människor och framför allt barn och ungdomar.

Vad är roligast med utbildningen?

- Det är mötet med nya människor, lärare, klasskompisar och elever. Som lärare måste du alltid anpassa dig efter individerna som du möter i ett klassrum, det går inte att använda en metod och sedan köra på den. Sedan tycker jag att det är otroligt roligt med problemlösning, förbättringsarbete och effektivisering vilket känns som ledorden inom läraryrket. När du är lärare jobbar du med ett förbättringsarbete och det ser aldrig likadant ut eftersom du ofta möter nya elever och måste hitta lösningar, det motiverar mig.

Vad är mest utmanande?

- Det som är det roligaste med utbildningen är också det som är mest utmanande. Det är en utmaning att hitta ett sätt att anpassa undervisningen så att alla elever förstår. Men när du arbetar med människor är det inte lätt då alla individers behov och förutsättningar ser olika ut.

Hur är det att vara på den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU?

- Jag har varit ute på VFU två gånger och det är otroligt roligt och givande. Det är ett bra inslag i utbildningen då du får möjlighet att uppleva hur det verkligen är att arbeta som lärare. Det är bra om man är förberedd på att VFU:n kan vara tuff, det krävs mer än att bara gå in i ett klassrum och presentera sitt material. Men det är otroligt lärorikt! Efter att jag genomfört första VFU:n så kände jag verkligen att jag valt rätt utbildning.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

- Jag har tidigare läst tekniskt basår på LTU och nu ämneslärare. Det är ett jättebra universitet och lärarna är otroligt kunniga och engagerade.  

Vad gör du på fritiden, hur ser ditt studentliv ut?

- Majoriteten av min tid går åt till familjen så jag hinner inte riktigt engagera mig i en förening eller liknande. Men genom min utbildning har jag fått många nya vänner och eftersom vi är likasinnade så spelar det ingen roll om det skiljer 10 år, vi kommer ändå bra överens och det är otroligt kul.

Vilka tips vill du ge till någon som funderar på att söka in till ämneslärare?

- Om du funderar på att söka till utbildningen så tycker jag att du ska söka. Du får rätt snabbt en uppfattning om detta yrke passar dig då första VFU:n ligger tidigt i utbildningen. Sedan tycker jag att det är viktigt att man går in med mentaliteten ”jag måste förstå dig om du ska förstå mig”. Det är viktigt att du har förmågan att förstå andra individer för att sedan kunna anpassa undervisningen så att eleverna är mottagliga och förstår innehållet. Jag tror att många tänker att det bara handlar om att eleverna ska förstå men jag tycker att man måste börja i andra ändan, du som lärare måste först förstå eleven först.