Hoppa till innehållet
Filip Simán, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Filip Simán, student vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"AI kan ändra din syn på världen"

Publicerad: 5 oktober 2020

Filip Simán, student vid Luleå tekniska universitet, kombinerar malmgeologi med AI. – Jag tror att AI fundamentalt kommer förändra sättet på vilket människor jobbar och inom alla discipliner, säger Filip Simán.

Filip Simán kommer ursprungligen från Göteborg och är nu inne på sluttampen av civilingenjörsprogrammet i naturresursteknik. I sitt examensarbete kombinerar han AI och malmgeologi och försöker besvara frågan hur vet man att man vet?

– Mycket av geologin bygger på att kunna göra bergartsbestämningar, det vill säga klassificera berg. Jag insåg ganska tidigt att det finns en grad av subjektivitet i frågan – olika geologer göra olika bedömningar. Det fick mig att undra hur vet vi att vi vet? Mot den bakgrunden insåg jag att AI och datavetenskap satt på många av svaren på hur man objektivt kan klassificera bergarter.

Filip Simáns examensarbete rör sig alltså inom två discipliner, något som han verkligen uppskattar.

– Interdisciplinärt arbete har gett mig mycket stor respekt för andra kompetensområden. Jag har också fått lära mig hur jag kommunicerar koncept för kollegor inom datavetenskapen, koncept som tas för givna inom malmgeologi.

Varför är just AI intressant och relevant?

– Jag tror att AI fundamentalt kommer förändra sättet på vilket människor jobbar och inom alla discipliner. Och med allt kraftigare datorer blir AI också allt mer relevant. Men jag ser även en risk, en form av ”AI hype”. Vi måste bli mer försiktiga kring lämpligheten med att använda AI och veta om den är tillförlitlig, säger Filip Simán.

– Jag skulle verkligen rekommendera alla ingenjörer att läsa en kurs i AI. AI kan ändra din syn på världen på ett väldigt grundläggande sätt.

Hur är det att plugga vid Luleå tekniska universitet?

– Det har varit otroligt häftigt, inte minst för närheten till fjällen men också på grund av de andra studenterna som kommer hit. Jag tycker att det är så roligt att det kommer studenter hit från hela landet och att många av dem söker nya vänner. Jag har lärt känna personer jag aldrig skulle träffat om jag inte flyttat till Luleå.