Hoppa till innehållet
Foto: Tomas Bergman
Marcus Liwicki är professor i maskininlärning och rektorsråd för Artificiell intelligens vid Luleå tekniska universitet. Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Programmet riktar sig till dig som verkligen vill förstå AI"

Publicerad: 6 november 2020

Marcus Liwicki är forskare i maskininlärning och lärare på programmet i tillämpad AI.

Hej där, vem är du?

– Jag heter Marcus och är professor i maskininlärning och AI. Men på ett sätt är jag också student eftersom jag alltid vill lära mig mer!

I vilka kurser möter studenterna dig?

– Jag undervisar i flera kurser på programmet, till exempel kursen introduktion till AI och på kurser inom maskininlärning, applikationer och neurala nätverk.

Varför ska man läsa tillämpad AI vid Luleå tekniska universitet?

– Den här är det första programmet inom ämnesområdet artificiell intelligens som inte bara handlar om datavetenskap. Programmet riktar sig till dig som verkligen vill förstå vad AI är och hur du kan använda AI för innovationer som kommer hela samhället till del.

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

– Studenterna ska lära sig att AI är något bra och att du kan förstå, använda och kontrollera AI.

Vad är det roligaste med att undervisa?

– Jag gillar verkligen att prata med studenterna – inte minst om deras idéer – att samarbeta och att själv lära mig nya saker genom utbytet med studenterna.

Vad handlar din forskning om?

– Forskningsämnet maskininlärning fokuserar på grundläggande och applikationsorienterad forskning inom maskinlärning och artificiell intelligens, inklusive djupinlärning, mönsterigenkänning och mänsklig datorinteraktion. Vår forskargrupp ingår i flera projekt med parter från hela värden.