Hoppa till innehållet

Civilingenjör Tillämpad artificiell intelligens

300 Högskolepoäng, Program på grundnivå - avancerad nivå
Vill du förstå artificiell intelligens på djupet? Vårt civilingenjörsprogram i tillämpad AI är unikt då du får lära dig en kombination av datavetenskap, neurovetenskap och hjärnförståelse. Vikten av kompetens inom AI området växer, allt fler branscher behöver kunskap om AI för att kunna utvecklas.

För att förstå och utveckla nästa generations AI behövs också förståelse för hur den mänskliga hjärnan fungerar. På den här utbildningen kombinerar vi därför datavetenskap, neurovetenskap och hjärnförståelse. Du får en bred kunskapsbas och lär dig behärska verktyg och metoder som driver teknikutvecklingen framåt. AI finns med oss i vardagen, i allt från bilar och dataspel till robotar och sjukvård. Det här programmet är för dig som vill leda arbetet med nästa generations AI, för dig som vill skapa framtidens innovationer och göra nytta för hela samhället.

Utbildningens innehåll

Under de tre första åren får du grundläggande kunskap inom maskininlärning, AI och tillämpad AI, robotik, djupinlärning, neurala nätverk, signaler och reglerteknik. Du kommer också lära dig att använda AI-verktyg och arbeta i projekt. Under de sista två åren fördjupar du dina kunskaper inom en av de två specialiseringarna.

Inriktningar

Industriell AI

Industriell AI handlar om att designa och tillverka AI-lösningar för industrin. Analys av så kallad big data, robotik, specialiserad maskininlärning och mönsterigenkänning är några exempel. Problemen som behöver lösningar finner du inom olika områden, till exempel hälsa, utbildning, energi, bilindustrin, gruvdrift och rymden. Den här inriktningen har ett industrifokus och passar dig som siktar på en karriär inom tillämpning, utveckling eller innovation.

AI och neurovetenskap

Den här inriktningen ger dig fördjupade kunskaper inom maskininlärning, principer för neurovetenskap, psykologi, kognition och biologisk sensorer samt erfarenhet av att utveckla algoritmer, utföra experiment, analysera data med hjälp av neuromorfa beräkningstekniker och simulera neuroinspirerade neurala nätverk. Du får förståelse för hur hjärnan fungerar och hur denna kunskap kan maskininlärning, robotik och AI i allmänhet. Inriktningen är tvärvetenskaplig och ger bred kunskap om olika aspekter av neurovetenskap, AI, hälsa, psykologi och kognition. Inriktningen består också av laboratorieövningar inom neurovetenskap, maskininlärning, datainsamling och dataanalys. 

Var kan jag jobba?

Som civilingenjör inom tillämpad AI får du en bred teknisk kompetens och kan göra karriär både som specialist och som chef. Samtidigt får du expertkunskap inom ditt intresseområde. Du kan arbeta som en nyckelperson inom mindre utvecklingsföretag, på forsknings-och utvecklingsavdelningar på stora företag eller inom offentlig sektor, exempelvis hälso- och sjukvården. Utbildningen ger dig också en bra grund för att gå vidare med forskarstudier.

Anmälan
Civilingenjör Tillämpad artificiell intelligens
Luleå, Normal, Hösten 2023

Startdatum 2023-08-28, v.35 2023
Luleå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-87013
2023-04-17
40

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +

Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E.

Urval

Urvalet grundas på betyg och högskoleprov

Anmälan öppnar 2023-03-15

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Foteini Liwicki

Foteini Liwicki, Biträdande professor

Organisation: Maskininlärning, EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0920-491004
Rajkumar Saini

Rajkumar Saini, Universitetslektor

Organisation: Maskininlärning, EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0920-493503
 
Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.