Hoppa till innehållet

Civilingenjör Tillämpad artificiell intelligens

300 Högskolepoäng, Program på grundnivå - avancerad nivå
Artificiell intelligens (AI) kombinerar kunskap från datavetenskap, neurovetenskap och hjärnförståelse. Kunskap inom AI-området blir allt viktigare för många olika branscher, målet är att utveckla självlärande intelligenta system som löser verkliga problem.

På civilingenjörsprogrammet i tillämpad AI lär du dig att behärska de verktyg och metoder som driver teknikutvecklingen framåt. Du får en bred kunskapsbas och blir en del av en snabbt växande industri. Redan idag – och ännu mer i framtiden – hjälper AI oss med allt från att köra bilen, styra datorspelkaraktärer och analysera stora mängder data, till att navigera robotar i svåråtkomliga miljöer och praktiska uppgifter i våra hem och inom hälso- och sjukvården.

Utbildningens innehåll

Under de tre första åren får du fundamental kunskap inom maskininlärning, AI och tillämpad AI, robotik, djupinlärning, neurala nätverk, signaler och reglerteknik. Du kommer också att lära dig att använda AI-verktyg och att arbeta i projekt. Under de sista två åren fördjupar du din kunskap inom en av de två specialiseringarna.

Inriktningar


Industriell AI

Industriell AI handlar om att designa och tillverka AI-lösningar för industrin, till exempel analys av så kallad big data , robotik, specialiserad maskininlärning och mönsterigenkänning. Lösningarna hittar inom många olika områden, till exempel hälsa, utbildning, energi, bilindustrin, produktion, gruvdrift eller rymd. Den här inriktningen har ett större fokus på industri och passar studenter som siktar på en karriär inom tillämpning, utveckling eller innovation.   

AI och neurovetenskap

Den här inriktningen ger dig en fördjupad kunskap inom maskininlärning, medicinsk neurovetenskap, psykologi, kognition och biologi och erfarenhet av att designa experiment, analysera data, använda neuromorf datorteknik och simulera neuro-inspirerade neurala nätverk. Du får en djupare förståelse för hur hjärnan fungerar och hur kunskapen kan användas till maskininlärning och för AI. Inriktningen är tvärvetenskaplig och ger bred kunskap om olika aspekter av neurovetenskap, AI, hälsa, psykologi och kognition. Inriktningen består också av laboratorieövningar inom neurovetenskap, maskininlärning, datainsamling och dataanalys. 

Var kan jag jobba?

Som civilingenjör inom tillämpad AI får du en bred teknisk kompetens och kan göra karriär både som specialist och som ledare. Samtidigt får du expertkunskap inom ditt intresseområde. Du kan arbeta som en nyckelperson inom mindre utvecklingsföretag, på forsknings-och utvecklingsavdelningar på stora företag eller inom offentlig sektor, exempelvis hälso- och sjukvården. Utbildningen ger också en bra grund för att gå vidare med forskarstudier.  

Anmälan
Civilingenjör Tillämpad artificiell intelligens
Luleå, Normal, Hösten 2022

Startdatum 2022-08-29, v.35 2022
Luleå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-87003
2022-04-19
45

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +

Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E.

Urval

Urvalet grundas på betyg och högskoleprov

Öppen för sen anmälan
Ansök här

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Foteini Liwicki

Foteini Liwicki, Biträdande professor

Organisation: Maskininlärning, EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0920-491004
Rajkumar Saini

Rajkumar Saini, Postdoktor

Organisation: Maskininlärning, EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0920-493503
 
Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.