Hoppa till innehållet

Civilingenjör Tillämpad artificiell intelligens

300 Högskolepoäng, Program på grundnivå - avancerad nivå
Artificiell intelligens (AI) kombinerar kunskap från datavetenskap, neurovetenskap och hjärnförståelse. Målet är att utveckla självlärande intelligenta system för att lösa verkliga problem. Du kommer att bli en AI forskare som kan utveckla intelligenta lösningar till verkliga problem.

I programmet Tillämpad AI lär du dig att behärska de verktyg och metoder som används för att lösa verkliga problem med hjälp av AI, samt att ta en ledande roll i team som driver teknikutvecklingen framåt. Föreställ dig själv som en vetenskaplig ledare, som är bekant med befintliga verktyg och hur man kombinerar dem för att lösa verkliga problem med hjälp av AI. Ditt team kan till exempel bestå av personer med bakgrund inom datavetenskap, och din roll kommer vara att vägleda dem i arbetet med AI-baserade lösningar.

Utbildningens innehåll

Under de tre första åren får du fundamental kunskap inom maskininlärning, AI och tillämpad AI, robotik, djupinlärning, neurala nätverk, signaler och reglerteknik. Du kommer också att lära dig att använda AI-verktyg och att arbeta i projekt. Under de sista två åren fördjupar du din kunskap inom en av de två specialiseringarna. 

Inriktningar


Industriell AI

Du får fördjupad kunskap om att designa och tillverka AI-lösningar för  industrin, såsom analys av big data, robotik, specialiserad maskininlärning och mönsterigenkänning. Du kan själv välja inom vilket område du föredrar att tillämpa din industriella AI, till exempel hälsa, utbildning, energi, bilindustri, produktion, gruvdrift eller rymd. Den här inriktningen har ett större fokus på industri och passar studenter som letar efter en karriär inom tillämpning, utveckling eller innovation.   Karriärmöjligheter: akademin, industri 


AI och neurovetenskap

Du får fördjupad kunskap inom maskininlärning, medicinsk neurovetenskap, psykologi, kognition och biologi, såväl som erfarenhet i att designa experiment, analysera data använda neuromorf datorteknik och simulera neuro-inspirerade neurala nätverk. Du får en djupare förståelse för hur hjärnan fungerar och hur denna kunskap kan användas till maskininlärning och för AI. Detta är en tvärvetenskaplig inriktning som ger bred kunskap om olika aspekter inom neurovetenskap, AI, hälsa, psykologi och kognition. Inriktningen inkluderar laboratorieövningar inom neurovetenskap, maskininlärning, datainsamling och dataanalys. Inriktningen inkluderar nära samarbete med sjukhus, läkare och psykologer. Lämplig för studenter som vill ha en karriär inom högskole- och universitetsvärlden, hälsoområdet eller industri.  Karriärmöjligheter: akademin, hälsoindustrin (sjukhus och hälsocentraler) 

Var kan jag jobba?

Du får en bred teknisk kompetens och kan göra karriär både som specialist och som ledare, samtidigt som du får expertkunskap inom ditt intresseområde. Du kan arbeta som en nyckelperson inom mindre utvecklingsföretag, på  forsknings-och utvecklingsavdelningar på  stora företag eller gå vidare med forskarstudier. 

Anmälan
Civilingenjör Tillämpad artificiell intelligens
Luleå, Normal, Hösten 2021

Startdatum 2021-08-30, v.35 2021
Luleå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-87427
2021-04-15
45

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +

Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (områdesbehörighet A9).

Eller:

Fysik B, Kemi A, Matematik E (områdesbehörighet 9)

Urval

Urvalet grundas på betyg och högskoleprov

Stängd för anmälan

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Foteini Liwicki

Foteini Liwicki, Universitetslektor

Organisation: Maskininlärning, EISLAB, Institutionen för system- och rymdteknik
Telefon: 0920-491004
 
Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.