Hoppa till innehållet
Compact-Living-Students-LTU-2013.JPG
Janet Vaikama Lindholm och Karin Eknor med skruvdragare Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

En 1:a på 16 m2

Publicerad: 29 maj 2013

Nu tar studenterna vid Luleå tekniska universitet bostadsbristen i egna händer och bygger egna lägenheter. Vad sägs om en etta på 16 kvadratmeter?

Pressfoto LTU Billigt boende -
Korridoren i F-Huset som en byggarbetsplats

Det är två fullskaliga modeller som byggs av två olika studentgrupper inom kursen Utvecklingsprojekt. Helena Johnsson, universitetslektor, vid Luleå tekniska universitet, förklarar:
- Den här kursen är den sista i årskurs 5 innan examensarbetet. Det är en "skarp övning", dessa lägenhetsprototyper kan efter utvärdering bli riktiga lägenheter byggda av Lindbäcks Bygg, säger Helena Johnsson.
Arbetet med snickerier, måleri, och el har gått i rasande takt av dessa nybörjare inom byggbranschen. Lägenheterna är handikappanpassade enligt de normer som gäller för tillgänglighet och funktion. Man kan t.ex komma in och vända med en rullstol i badrummet. Förvaring är en viktig aspekt som kräver smarta lösningar för t.ex garderober. I ett kallt klimat krävs ju en del skrymmande vinterkläder om man vill ta sig igenom vinterhalvåret utan att frysa.

En-Etta-på-13-kvm-Lulea-tekniska-universitet-2013.jpg
Grupp 1 från vänster: Ronald Cruz, Pernilla Larsson, Josefine Rönnlund, Caroline Stråhle, Amanda Stefansson.

- Vi har skissat på en ännu mindre lägenhet utan krav på handikappanpassning, den är på 7,5 kvadratmeter - ett extremt kompakt boende, säger Johan Larsson
Hyran blir drygt 2000 kr för en lägenhet på 16 kvadratmeter baserat på nuvarande priser i Luleå där man idag får betala 1500 kr per kvadratmeter/år.
- Billigt, det är så vi studenter vill ha det, säger Pernilla Larsson i en paus från tapetseringen.
Att det blir lite trångt tycks inte bekymra studenterna, bara man kan sova, äta, tvätta sig och plugga. Studietiden är ju trots allt begränsad till några år av ens liv.

Studentlagenhet-16kvadrat-LTU-2013.JPG
Grupp 2 från vänster: Janet Vaikama Lindholm, Ida Jonsson, Karin Eknor och Johan Larsson.

- Man ska kunna bjuda hem 3 personer på middag, säger Karin Eknor, som påpekar att just detta är en viktig del av det sociala studentlivet.
En förhoppning är nu att dessa prototyper kan fungera som inspiration för större byggbolag och kommuner så att man snabbt kan lösa boendet för studenter där och när behovet uppstår. Arbetet sker i samarbete med byggföretaget Lindbäcks Bygg i Piteå. Studenterna i kursen kommer från civilingenjörsprogrammen Väg- och Vattenbyggnad och Arkitektur.

LTU-Pressbild-Helena-Johnsson-Trabyggnad-Billigt-Ungdomsboende.jpg
Helena Johnsson, lärare

Nybyggande är dyrt i Sverige. Höga tekniska krav i kombination med förhållandevis höga löner gör att det kostar mellan 22-28 000 kr per/m2 och det gör att en s.k ungdomslägenhet på 24 m2 ger en månadhyra på ca 3 500 kr. Regeringen försöker främja innovativt byggande av bostäder för unga och Boverket har gett byggbranschen i uppdrag att komma med förslag och idéer. Man är även beredda att "mjuka upp" en del av de idag mycket strama krav som ställs på nybyggande.


Denna projektkurs för blivande civilingenjörer vid Luleå tekniska universitet är en del i denna process för att få igång ett lönsamt byggande för unga människor.

- Idag byggs nästan uteslutande exklusiva boenden på attraktiva adresser där inte ens de hantverkare som står för själva byggandet har en möjlighet att hyra, säger Helena Johnsson.

Se fler bilder från projektet

Kontakt

Taggar