Hoppa till innehållet

Arkitektur som sommarjobb

Publicerad: 17 augusti 2017

Denna sommar har gymnasieelever från Luleå fått chansen att sätta sin prägel på bostadsområdet Kronans framtida utveckling genom en snabbkurs i arkitektur och samhällsbyggnad. Flitens lampa har lyst och kreativiteten har flödat.

–  Det var fantastiska idéer som presenterades detta år, jag är säker på vi kommer att kunna använda oss av en eller flera av dessa koncept, säger Jenny Axberg, huvudprojektledare från Luleå kommun för nästa fas av Kronans utveckling. Ett experimentellt inslag finns redan inplanerad men vad det ska innehålla är ännu inte bestämt.

I de förslag som presenterades kan man hitta gräsbeklädda gröna tak, sensorstyrd gatubelysning, glas som kan tonas vid behov, digitala skyltar med information om lokaltrafik, väder och energiförbrukning, jordvärme, en labyrint som ändrar form varje vecka, ekologiska odlingar, ett interaktivt torg med digitala spel som schack och boule, en kyrka för alla trosuppfattningar, gym, appar, solceller och all tänkbar samhällsservice. Samt drönare som levererar nybakad pizza gjord på surdeg.

Växthus på taket
Växthus på taket


–  Denna typ av sommarjobb gynnar alla parter. Eleverna får en inblick i arbetet inom samhällsbyggnad och kommunen får nya och ofta annorlunda förslag på både design och funktioner för ett framtida bostadsområde. Vi har haft ett koncept kallat Smart City som utgångspunkt för arbetet. Det innebär fokus på klimatsmarta lösningar och användandet av ny teknik. Det har varit mycket roligt att arbeta med detta, säger Frida Lindberg som varit handledare för sommarjobbarna denna sommar. Till vardags studerar Frida på civilingenjörsprogrammet arkitektur vid Luleå tekniska universitet.

Moa Rosén och Frida Lindberg
Moa Rosén och Frida Lindberg


Moa Rosén, student på civilingenjörsprogrammet väg- och vattenbyggnad, arbetade även hon som handledare i detta projekt.

–  Vi hade 40 platser uppdelat i två grupper och cirka 15 sökande till varje grupp, så alla sökande till dessa sommarjobb fick plats, säger Moa Rosén som även hon vittnar om en kreativ sommar.

Kronandalen, Luleå
Kronandalen, Luleå


Detta är sjunde året som detta projekt genomförs. 2016 designade eleverna ett resecentrum i centrala Luleå, se länk nedan. Projektet är ett samarbete mellan Luleå kommun, Luleå tekniska universitet, Sveriges byggindustrier, Trafikverket, Svensk teknik och design. Syftet är motivera fler att utbilda sig för en yrkeskarriär inom anläggningsbranschen.

Presentationer

Utbildningsprogram

I media

Kontakt»

Jennie Hägg Wilhelmsson

Jennie Hägg Wilhelmsson, Chef studentservice

Telefon: 0920-491746
Organisation: Studentservice, Studentservice, Verksamhetsstöd

Taggar