Foto: Jennie Sjöholm, doktorand inom Arkitektur Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Blogg: Omätbara värden, mätbara fasader

Publicerad: 5 oktober 2015

Jennie Sjöholm, doktorand vid Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, har gästbloggat på Norrbottens museums webb om kulturmiljöer och mätningar av Gammelstads kyrkby.

Vad är detta för blogg?

Norrbottens museums kulturmiljöavdelning bloggar regelbundet om aktuella projekt de arbetar med, eller lyfter olika frågeställningar om länets kulturhistoria och kulturarv. Då och då bjuder de in gästskribenter.

Vad arbetar du med just nu?

Just nu skriver jag på min avhandling, som handlar om kulturarvsprocesser i den byggda miljön; hur bebyggelse värderas och omvärderas som kulturarv. Fallstudie är stadsomvandlingen i Kiruna.

Vilka kulturarv håller du högst i Norrbotten?

Det låter klyschigt, men det som gör det så roligt att arbeta i Norrbotten är variationen – det finns så många fantastiska miljöer! Intrycken spänner från dansföreställning på Vasikkavuoma slåttermyr till en vandring till Nasafjälls silvergruva. Och Kiruna är förstås en annan favorit.

Citat ur bloggen:

"Det byggda kulturarvet är lätt förgängligt. Antika tempel som sprängs av IS i Mellanöstern; Elsa Anderssons konditori i Norberg som brinner ner till grunden; rivningen av Slussen i Stockholm. Omistliga miljöer, som ändå försvinner. Vill man bygga upp dem igen, som var fallet med Katarina kyrka i Stockholm efter branden 1990? Eller flytta hotade monument, som Abu Simbel-templen i Egypten vid byggandet av Assuandammen på 1960-talet? Eller låta det som försvunnit leva kvar endast i minnet, och genom beskrivningar som finns kvar i arkiven för kommande generationer?"

1996 upptog UNESCO Gammelstads kyrkstad på listan över världsarv omistliga för mänskligheten.

Gammelstads kyrkstad är idag världens största och bäst bevarade kyrkstad med mer än 400 kyrkstugor grupperade kring Norrlands största medeltida stenkyrka.

Jennie Sjöholm

Sjöholm, Jennie - Universitetslektor

Organisation: Arkitektur, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Telefon: 0920-491849

Taggar