Civilingenjör Brandteknik
Lovisa gillar skidåkning på fritiden och brandteknik på jobbet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Brand på jobbet och gnistrande snö på fritiden

Publicerad: 23 maj 2012

Lovisa Johansson läste först till Brandingenjör och spetsar nu sin utbildning till civilingenjör inom Brandteknik.

Vi träffade henne av en slump under en workshop på i fjällen där Luleå tekniska universitet har en rekreationsanläggning. Lovisa extraknäckte som vaktmästare på anläggningen och passade givitvis på att åka en hel del skidor. Friåkning är det som gäller.

Lovisas-fotoalbum.jpg
Ur Lovisas fotosamling

Hur började skidintresset?

- Jag åkte en del snowboard innan jag började plugga på LTU men efter studiestarten har det eskalerat. Nu åker jag skidor och har utvecklats mycket. Man gör det när man har duktiga kompisar och nära till Riksgränsen. Skidintresset på LTU är fantastiskt och det är många som gör det till en livsstil. Jag har även varit med i skidsektionen Alpina under Studentidrotten i Luleå. Det möjliggör mycket skidåkning och att få komma iväg till många olika skidorter.

Lovisa Johansson.jpg
Lovisa Johansson kommer från Ulricehamn i Västergötland

Du läste först till Brandingenjör, nu läser du 90 högskolepoäng extra för att bli civilingenjör inom Brandteknik. Varför tog du det steget?

- Jag kände mig inte redo att söka jobb efter exjobbet och visste inte riktigt vad jag ville. Men direkt jag började påbyggnadsutbildningen kände jag att det var helt rätt för mig. Kurserna är mer djupgående inom de ämnena som man verkligen är intresserad av. Det är riktigt kul!

Ger titeln civilingenjör kontra ingenjör bättre jobb, högre lön?

- Det är lite skillnad men titeln blir kanske viktigare till exempel om man vill jobba utomlands. För min del handlar det om att jag tycker om att lära mig nya saker och ämnena är intressanta. Det kändes rätt helt enkelt.

Ska du söka dig utomlands?

- Jag gjorde mitt examensarbete på ett företag i Melbourne, Australien, och det var enormt kul. Jag kan absolut tänka mig att jobba utomlands ett tag. Kanske blir det både och, många företag i Sverige har ju uppdrag över hela världen.

Framtiden?

Nu är terminen slut och över sommaren ska jag åka till Bergen i Norge och jobba som brandingenjör. Jag hoppas få tid att njuta av norsk natur och så ska jag få bo ihop med min pojkvän som jag hittills inte delat boende med. Det ska bli väldigt kul. Efter sommaren ska jag göra klart de sista två kurserna på programmet och sedan väntar examensarbetet för brandteknik.

Taggar