Hoppa till innehållet
Casper Lundberg, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Datateknik är framtiden – var med och forma den"

Publicerad: 28 februari 2020

Casper Lundberg kommer från Örnsköldsvik. Han gillar att vara ute i naturen, vandra och fiska och läser till civilingenjör i datateknik.

Varför läser du datateknik?

– För att man kan få så mycket gjort när man programmerar och sedan lär sig om helheten hos flera typer av datorer. Dagens datorer är så kraftfulla att det nästan inte finns några gränser på vad som går att framställa. Jag kan knappt vänta på nästa steg i utvecklingen. 

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att det sällan finns rätt eller fel då man programmerar utan olika tillvägagångssätt. Man lär sig extremt mycket av sina kamrater och får nya perspektiv på olika sorters lösningar.

Vad är det mest utmanande?

– Att prioritera sin tid. Det finns så mycket roligt utöver att plugga på universitet, vill man hinna med allt krävs det planering och struktur.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Allt är nära och oavsett vad man pluggar så är man välkommen i alla föreningar. Sammanhållningen mellan studenterna är något extra som förvånade mig då jag kom upp.

Vad gör studenterna på fritiden, hur är studentlivet?

– Jag älskar att engagera mig. Första året satt jag i Datasektionen som jobbar för att dess medlemmar ska ha så bra studietid som möjligt med event, utbildningshjälp och näringslivskontakt. Sedan har jag engagerat mig i STUK, studenternas nattklubb vilket är jättekul. Man får flera nya vänner och lär sig mycket som är bra att ha i arbetslivet senare. Jag har även engagerat mig i flera andra projektgrupper och föreningar under Teknologkåren, som är kåren för alla ingenjörer på universitetet.

Vad vill du jobba med efter examen?

 – Jag älskar stora back-end system som exempelvis servercluster. Drömjobbet skulle vara att få vara med och bygga något liknande och sedan administrera systemet.

Har du något råd till den som vill plugga civilingenjör datateknik?

– Datateknik är framtiden, det händer något hela tiden och utvecklingen går sjukt fort. Var med i den utvecklingen och forma vår framtid. Ett bra tips är även att kolla upp lite om programmeringsspråken Python och Java samt finna någon förening som verkar intressant. Glöm inte bort att ställa dig i bostadskö.