Hoppa till innehållet
Bild
Från vänster, Johan Olsson, Hugo Pettersson och Dennis Trollsfjord. Civilingenjörsstudenter i datateknik. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Drönargänget flyger till Spanien

Publicerad: 21 oktober 2022

Civilingenjörsstudenterna i datateknik, Hugo Pettersson, Dennis Trollsfjord och Johan Olsson kommer att flyga i väg för att presentera sitt arbete om punktmoln på konferensen UCAmI i Spanien. Punktmoln används för kartläggning av tredimensionella utrymmen, till exempel inom gruvindustrin.

Arbetet består av tre delar, deras drönare har samlat in data i form av punkter, punkterna har senare tagits emot av en server och till sist har de också utvecklat en app som visar upp hur punkterna, eller kartläggningen, ser ut.

–    Egentligen är det inte så intressant för stora industrier och företag som har mycket mer avancerad teknologi och pengar. Men vi har fokuserat på vad man kan göra med begränsade resurser, säger Hugo Pettersson.

Större företag lägger flera miljoner kronor på att utföra kartläggning av exempelvis gruvor. För civilingenjörsstudenterna kostade hela projektet cirka 12 000 kronor där de bland annat testat att kartlägga en korridor. 

–    Det är billigare teknologi men det kan vara väldigt bra för privatpersoner, startup-företag eller helt enkelt om man har en snäv budget, säger Johan Olsson


Bland professorer och doktorander


Den 29:e november flyger de blivande civilingenjörerna till Spanien för att delta på konferensen och presentera sitt arbete. Redan när de började skriva rapporten hade de som mål att bli antagna till konferensen. Men det är fortfarande många förberedelser som behöver göras.

–    Man är ju väldigt nervös, vi kommer vara omringade av akademin, professorer och doktorander men det kommer självklart bli väldigt lärorikt och roligt, säger Hugo Pettersson.

Konferensen pågår i tre dagar fyllda av presentationer och föreläsningar, Hugo, Johan och Dennis arbete kan även att bli publicerad i konferensens journal.

–    Det är ju schysst av Luleå tekniska universitet som står för resan och hotell, det är ju inte självklart och det kommer bli kul att vara bland alla forskare och representera Luleå tekniska universitet på det här sättet, säger Dennis Trollsfjord.