Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Professor Parnes svarar på frågor

Publicerad: 5 januari 2020

Peter Parnes, professor och lärare på kurser om datateknik svarar på frågor om utbildningen datateknik.

Vem är du?

– Jag är en datanörd med företagsintresse. Grundare av Marratech AB som köptes av Google. Älskar att skapa nya möjligheter via datorprogram och att hjälpa nya företag växa! Arbetar idag som professor och egen företagare i Luleå. 

Varför ska man läsa data och IT?

– Det ger en otrolig möjlighet för framtiden. Du kan få jobba med roliga och spännande projekt där du kan nå ut till många människor via internet. Data och IT kommer att finnas och inom alla branscher.

Varför plugga vid Luleå tekniska universitet?

– Luleå tekniska universitet har en mycket öppen lärmiljö. Lärarna är alltid tillgängliga och arbetar för att du ska lära dig så mycket som möjligt. Och inom just data och IT finns en mycket stark forksningssida.

Data och IT – handlar inte det bara om hårdvara och programmering?

– Det handlar om hur vi arbetar med datorer och mobila enheter, något som finns överallt omkring oss. Det handlar om hur vi bygger applikationer som människor vill använda. Det handlar om hur vi bygger nätverk och applikationer som många kan använda samtidigt. Till exempel, hur bygger du ett system som kan leverera över en miljon fotografier per sekund?

Vad kan jag jobba med när jag pluggat klart?

– Det finns otroligt mycket möjligheter och du kan få arbeta med många olika arbetsuppgifter! Programmering och mjukvaruutveckling är dock det roligaste arbete som finns! Om du vill jobba hos kända företag som Google, Facebook, Spotify, Microsoft med flera, då är det just de här ämnena du ska läsa!