Hoppa till innehållet
Emelie Åkerström, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Problemlösning och kreativitet avgjorde valet

Publicerad: 14 mars 2018

Emelie Åkerström kommer ursprungligen från Tungelsta, tre mil utanför Stockholm. Nu pluggar hon på civilingenjörsprogrammet i datateknik. På sin fritid tränar hon cheerleading och åker snowboard.

Varför läser du datateknik?

– Mitt intresse väcktes redan som femåring då jag fick min första dator. Att vara kreativ och skapa digitalt har efter det alltid varit en stor del av min vardag. Men jag ville lära mig och förstå mer. Därför bestämde jag mig för datateknik väldigt tidigt. Idag har jag inte bara lärt mig nya roliga sätt att skapa program, hemsidor och annat, utan också hur jag gör det på det smartaste och mest effektiva sättet. Därför är jag supernöjd över mitt val!

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att du kan vara kreativ och skapa så mycket med hjälp av en dator. Och att du får lösa problem och ständigt utvecklas. Små saker som till exempel en utskrift på skärmen känns väldigt stora när du lyckas med det för första gången. Det kanske inte ser så avancerat ut, men att kunna göra det och få en förståelse för hur det funkar öppnar plötsligt dörrar för många nya möjligheter.

Vad är det mest utmanande?

– Perioder med mycket att göra, till exempel då kurserna börjar gå mot sitt slut. Då kan det vara tufft att lyckas kombinera studierna med fritiden. Men dessa perioder har alltid ett slut och man får inte låta det skrämma en från att skaffa sig så många fritidsintressen som möjligt. Studietiden handlar inte bara om att plugga!

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jag gillar närheten. Som Stockholmare är jag van vid långa pendlingssträckor så det är otroligt att kunna bo ett stenkast från campus. Man kan ta sig nästan överallt på 20 minuter och sen är det inte heller långt hem med flyg. Skolan har dessutom en stor blandning människor från hela Sverige, kunniga och inspirerande lärare och öppna trevliga studieytor vilket motiverar en till att ta sig till skolan och plugga istället för att sitta hemma ensam.

Vad gör studenterna på fritiden? Hur är studentlivet?

– Det finns mycket att göra i Luleå. På skolan finns ett gym och idrottsföreningar att träna med. Det finns också en nattklubb på campus och mängder av föreningar att engagera sig i. Jag själv är med i en nystartad förening vid namn Uni Creators, en förening för skapande och gemenskap. Närheten till fjällen ger många möjligheter för skidåkning, vill man inte fixa resorna själv finns det dessutom resor som arrangeras av skolans föreningar. Skulle man mot all förmodan inte hitta något kul på campus så finns det möjligheter runtom i stan, exempelvis tränar och coachar jag cheerleading i en lokal förening i Luleå.

Vad vill du jobba med efter examen?

– Det har jag inte kommit på än. Varje ny kurs ger mig nya insikter om vilka möjligheter jag har framför mig. Vissa kurser intresserar mig mer än andra, och det är så jag ser vilka områden som intresserar mig mest. Jag kommer förmodligen att vilja arbeta med informations- och kommunikationsteknik eftersom jag gillar det mer grafiska och interaktiva skapandet.

Har du något råd till den som vill plugga datateknik?

– Var inte rädd för att söka! Du behöver egentligen inga förkunskaper, bara ett intresse för att lära dig allt du behöver för att förstå den digitala världen. Det finns en stor efterfrågan på datatekniker så det är en framtidssäker utbildning. Om du är tjej får du inte heller låta dig skrämmas av att det är så få tjejer. Jag trivs verkligen jättebra och vi blir bara fler!