Hoppa till innehållet

Projektet Include bjöd in blivande studenter

Publicerad: 14 maj 2015

Tjejer från hela landet har besökt Luleå tekniska universitet för att lära sig mer om datateknik och teknisk fysik och elektroteknik. Detta inom ramen för projektet Include som syftar till att få fler tjejer att välja utbildningar som av tradition mest valts av killar.

Projektet Include, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson

Totalt var det 17 tjejer som deltog i aktiviteterna under de två dagarna i Luleå. Samtliga hade sökt till civilingenjörsprogrammen i datateknik och teknisk fysik och elektroteknik eller högskoleingenjörsprogrammet i datateknik. Den som åkt längst hade tagit sig hela vägen från Skåne till Norrbotten för att via Includeprojektet bättre lära känna Luleå tekniska universitet.  

Alexandra Fura som sökt till civilingenjörsprogrammet i datateknik, hade rest från Stockholm för att medverka under de två dagarna.

– Jag har aldrig varit så här långt norrut förut. Jag har besökt flera universitet och högskolor i södra Sverige, men att bli inbjuden på det här viset är helt perfekt, säger Alexandra Fura. 

Teknik och studiebesök

Förutom att prova på olika typer av teknik, till exempel att flyga quadrokopter, fick de potentiella nya studenterna bland annat göra ett studiebesök i Facebooks serverhallar. Därutöver fick de en rundvandring på universitetsområdet och besöka studentbostäder. Gemensamma måltider och information om utbildningarna stod också på programmet, allt i syfte att visa upp en så mångsidig och rättvisande bild som möjligt av Luleå och universitetet. 

– Vi har bara fått positiva reaktioner, säger Sophia Caspár som studerar på civilingenjörsprogrammet i datateknik och som ingår i projektets arbetsgrupp.

– Det som vi tror var mest uppskattat var middagen tillsammans med andra som redan pluggar datateknik eller teknisk fysik. Då ställdes många bra frågor. Vi hoppas att vi kunde ge besökarna en bra uppfattning om hur livet är här på campus.

Fler aktiviteter till hösten

Projektet Include är en strategisk satsning som dragits i gång av Institutionen för system- och rymdteknik. Satsningen har två huvudspår. Dels att rekrytera fler tjejer till tidigare nämnda utbildningar, dels att få de tjejer som redan påbörjat utbildningarna, att stanna kvar. Projektet startade under våren och fortsätter till hösten.

– Vi planerar att hitta på något med alla nya och gamla studenter så fort nolleperioden är över, berättar Louise Olofsson, även hon student på civilingenjörsprogrammet i datateknik.

– Förhoppningsvis kan vi dessutom inleda någon form av samarbete med Career Center för att få in fler perspektiv från näringslivet i projektet.

Kontakt

Peter Parnes

Peter Parnes, Professor

Telefon: 0920-491033
Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, Institutionen för system- och rymdteknik

Taggar