Hoppa till innehållet
Matilda Segerlund, civilingenjör datateknik, Luleå tekniska universitet  Foto: Linda Alfredsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Roligast är blandningen av kreativitet och teknik"

Publicerad: 27 februari 2020

Matilda Segerlund läser till civilingenjör i datateknik vid Luleå tekniska universitet. Hon kommer ursprungligen från Umeå.

Varför läser du datateknik?

– Efter gymnasiet flyttade jag till USA i två år. Där bodde jag bland annat hos en familj där mamman arbetar på Google. Hon kom hem varje dag och berättade vad hon gjorde på dagarna och jag insåg snabbt att det var precis det jag ville göra på jobbet, så det blev ett naturligt val.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Blandningen av kreativitet och teknik. Det är rätt häftigt att inse hur mycket som går att göra med några rader kod. Det är också roligt att utbildningen är såpass bred och ger så många möjligheter, en person med utbildning inom datateknik är väldigt attraktiv på arbetsmarknaden. 

Vad är det mest utmanande?

– Eftersom jag inte programmerat tidigare är det en stor utmaning att komma in i ”programmeringstankesättet”. En del i klassen kan göra klart en labb på några timmar, medan en själv sitter där hur länge som helst och känner sig sämst i världen för att det liksom inte funkar. Då behöver jag bara påminna mig själv om varför jag är här, sätta mig med min dator och ”get over it”. Det är alltid roligare än vad det är svårt!

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Universitetet har en väldigt öppen atmosfär, men det är ändå väldigt lugnt på campus vilket jag verkligen uppskattar. Majoriteten av lärarna och många äldre studenter finns alltid till hands för att hjälpa till om det skulle behövas. Närheten till allt är också en bonus, det mesta finns ett stenkast från universitetet och alla vänner bor i närhete. Porsöbubblan is real y’all.

Vad gör studenterna på fritiden, hur är studentlivet?

– Vad gör studenterna inte på fritiden? Jag är själv engagerad i flera olika saker. Bland annat projektet #Include, som jobbar för att öka jämställdheten på några av universitetets utbildningar. Jag jobbar även i serveringslaget på STUK, universitetets nattklubb, och engagerar mig i LARV, universitetets arbetsmarknadsmässa. Gymmet på universitetet erbjuder många olika sporter och skidresor. Utöver det finns ett gäng olika sexmästerier, sektioner och programföreningar som jobbar för att din studietid ska bli så rolig som möjligt. Det kommer finnas något för dig!

Vad vill du jobba med efter examen?

– Just nu är jag sugen på någon form av automatisering. Kanske självkörande bilar eller annan utveckling av AI. Utbildningen är dock otroligt bred och öppnar många dörrar, så jag kommer troligen hinna ändra mig några gånger under de kommande åren. 

Har du något råd till den som vill plugga datateknik?

– Jag hade gjort det – gör det! Nä, men det är jätteroligt. Var beredd på att det är en utmaning, det kommer vara svårt och det kommer ta tid. Lägg ner arbetet som krävs, men glöm inte bort det studiesociala. Du kommer växa otroligt mycket som människa under din tid vid universitetet, skapa kontakter för livet, både sociala och för ditt framtida arbetsliv, så ta tillvara på tiden du är här! Våga testa, det är roligt jag lovar!