Hoppa till innehållet
Marcus Friman, Netrounds, och Andreas Stormvinge, Future Ordering
Marcus Friman, till vänster, från Netrounds, och Andreas Stormvinge, Future Ordering, har båda varit engagerat studenter i olika projektarbeten kopplade till respektive företag. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Studentarbeten ger nöjda företag

Publicerad: 24 september 2020

Flera kurser på civilingenjörsprogrammet i datateknik präglas av nära samarbeten med företag. Marcus Friman, ansvarig för utveckling på Netrounds, och Andreas Stormvinge, vd på Future Ordering Sweden AB, har båda goda erfarenheter av att samarbeta med datateknikstudenter.

– Vi jobbar aktivt med att attrahera studenter. Vi har deltagit i projektkurser och erbjuder också löpande intressanta examensarbeten, säger Marcus Friman, ansvarig för utveckling på Netrounds. 

– Överlag skulle jag säga att universitetets studenter har bra grundkunskaper. Det bidrar till att de snabbt smälter in i våra team och kan bidra på ett positivt sätt.

Även Företaget Future Ordering har deltagit i projektkurser i datateknik och haft flera studenter som gjort exjobb hos företaget. 

– Vi är extremt nöjda med resultatet, säger Andreas Stormvinge, vd på Future Ordering.

Andreas Stormvinge poängterar vikten av att som student kunna samarbeta och agera problemlösare:

– Vi använder projektkurser och exjobb för att kvalificera de studenter som har förmågan att arbeta i grupp, lösa problem med hjälp av teknik och oavsett roll äga sin uppgift i gruppen. Vi anser att förmågan att kunna samarbeta och lösa problem är långt viktigare än att ha rätt förkunskaper när det väl är dags att komma in i arbetslivet.

Har ni några tips till studenter som funderar på att plugga datateknik?

– Lägg gärna extra tid utöver studierna på olika typer av hobbyprojekt relaterat till programmering. Det gör större skillnad än man kan tro. Och om du vill jobba med mjukvara, men kanske kommer fram till att det inte passar dig att sitta och programmera hela dagarna, så skulle jag ändå rekommendera att du satsar dina första år i arbetslivet på just detta. Det gör att du får en mycket bra grund, sedan kan du gå vidare till exempelvis teamledarroller, projektledning och produktledning, säger Marcus Friman.

– Jag tror de viktigaste egenskaperna man får under universitetstiden är det du gör när du inte pluggar. När vi till exempel rekryterar nya juniora utvecklare letar vi efter dem som har personliga projekt vid sidan av arbetet – offline eller online. Och glöm inte att ha kul samtidigt som du pluggar. Tillåt dig att ha intressen utanför skolan även om de i dagsläget inte är helt logiska ur ett karriärsperspektiv. Ha inte så bråttom, logga ut ofta och satsa på fysisk träning. Läs boken Hjärnstark av Anders Hansen, tipsar Andreas Stormvinge.