Hoppa till innehållet
Erik Nilsson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Möt Erik Nilsson, lärare som själv har pluggat Internationell materialteknik

Publicerad: 21 mars 2022

"Vare sig du gillar biologi, kemi eller fysik så kommer du hitta ett område inom materialtekniken som tilltalar dig"

Hej, vem är du?

Jag heter Erik och jag är tekniker och lärare vid avdelningen för materialvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Jag kommer ursprungligen ifrån Ljungby, en liten ort i Småland men bytte de småländska skogarna till de norrländska skogarna när jag började läsa EEIGM programmet i början av 2000-talet. Jag fortsatte direkt efter utbildningen med att doktorera inom materialvetenskap för att förstå hur rostfritt stål påverkades av processmiljöerna vid LKAB. Efter min doktorsexamen valde jag att jobba med korrosionsfrågor i två år på Gestamp i Luleå, ett globalt företag som specialiserar sig på att tillverka delar till alla stora biltillverkare. Nu jobbar jag som tekniker vid universitetet och tillbringar utöver det min tid med min familj ute i den norrländska naturen som är mitt huvudsakliga nöje.

Vad gör du?

Då jag är tekniker möter jag dagligen studenter i vårt materiallabb, vilket är unikt i det avseendet att både forskare och studenter arbetar med samma utrustning för att leverera forskningsresultat. I labbet arbetar jag framförallt med att ta hand om och lära ut bl.a. elektronmikroskopi och ljusoptisk mikroskopi till studenter och forskare. Jag har även en roll som lärare och undervisar då inom korrosionsvetenskap och hållbart materialval. Jag möter framförallt studenter i grundkurserna i materialteknik (T0004T, T0003T samt T0007T) men även i praktiska moment i kurser såsom projektkursen (T7009T) samt examensarbetet (E7018T).

Vad gillar du mest med att undervisa inom materialvetenskap?

Det bästa jag vet med att undervisa är känslan när man når fram till studenterna och få dem motiverade och villiga att lära sig mer. Det är en fantastisk upplevelse att kunna visa vad material och materialteknik är för nya studenter och hur man kan knyta an till delar av all naturvetenskap, vare sig du gillar biologi, kemi eller fysik så kommer du hitta ett område inom materialtekniken som tilltalar dig. Med över 300 000 unika material i världen är materialteknik är en av hörnstenarna för att kunna få ett framtida hållbart samhälle.