Hoppa till innehållet

”Det bästa med Luleå är närheten till äventyr”

Publicerad: 31 januari 2018

Karin Burström från Stockholm läser sista året på civilingenjör internationell materialteknik, EEIGM, där hon nu gör sitt examensarbete. Exjobbet handlar om hur nanopartiklar av metalloxider ska kunna användas för att omvandla skadliga organiska föreningar till ofarliga ämnen.

Vad fick dig att välja EEIGM?

– Främst chansen att få åka utomlands fick mig att välja EEIGM. Jag har alltid gillat språk, så att kombinera det med en ingenjörsutbildning lät som en ”perfect match” för mig.

Vad tycker du om utbildningen?

– Det är en bred utbildning och det kan ibland kännas svårt att hitta ett fokus, men jag tror att den breda kunskapen är en del av styrkan i att vara EEIGM-ingenjör. Du får också lättare att anpassa dig till olika sammanhang, du ökar din sociala kompetens och lär dig fler språk.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Jag har precis påbörjat mitt examensarbete där jag undersöker hur nanopartiklar av metalloxider kan modifieras för att fungera som ett fotokatalytiskt reningssystem. Det är inte ofta jag beskriver det på svenska, men tanken är att man med solljus ska kunna omvandla skadliga organiska föreningar till ofarliga ämnen. Jag spenderar dagarna med att tillverka och testa nanopartiklar på olika sätt.

Vad var det som lockade med Luleå och Frankrike?

– Luleå lockade för att det var långt hemifrån (Stockholmsområdet) och för att jag är beroende av snö. Frankrike var främst intressant för att det är "utomlands", samt för att jag pratade franska sedan tidigare.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Man har bra kontakt med sina lärare och det är lätt att lära känna nya människor. Det är också bra att det är så lätt att engagera sig i olika saker, exempelvis i kåren eller någon idrottsförening. På större universitet är det svårare att få chansen, eftersom det är fler sökande per plats.

Vad är det bästa med att bo i Luleå?

– Det bästa med Luleå är närheten till äventyr.

Hur är det att leva och studera i Nancy, Frankrike?

– Tiden i Nancy är jobbig, det ska man inte blunda för. Men det är absolut genomförbart, även om du inte kan franska från början.

Vilket tips har du till en ny EEIGM:are som ska åka till Nancy?

– Lyssna mycket på franska innan Nancy, ljudböcker och filmer är bra. Försök läsa böcker, kanske är det enklare med barnböcker eller böcker du redan läst på ett annat språk. Och förbered dig på att det regnar mycket, det pratas konstant i salen under lektionerna och att det franska samhället har en rigid struktur som inte går att rubba - det bästa man kan göra är att gilla läget och anpassa sig. Det går att ha väldigt roligt i Nancy, men det krävs mycket blod, svett och tårar!

Vad gör du på fritiden?

– Just nu håller jag på att lära mig att åka skate med längdskidor och imorgon ska jag ta rött kort i klättring. Resterande tid spenderas med att gå uppför berg och åka snowboard nerför, eller på ett gruppass på StiL. Eller i soffan med min pojkvän och en liter vaniljglass med krossade Ballerina kladdkaka i :)

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag vet fortfarande inte riktigt vad jag ska bli när jag blir stor. Jag hoppas att det ska lösa sig av sig självt, antingen älskar jag mitt första jobb efter examen, eller så hatar jag det, och letar vidare.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Inga specifika råd, bara sök!