Hoppa till innehållet
Joakim Sandberg EEIGM
Joakim Sandberg, student på civilingenjör internationell materialteknik (EEIGM) vid Luleå tekniska universitet har fått ett stipendium från Jernkontoret. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

EEIGM-student fick stipendium för Asienresa med kungen

Publicerad: 14 november 2018

Joakim Sandberg, student på civilingenjör internationell materialteknik (EEIGM) vid Luleå tekniska universitet, har fått ett stipendium från Jernkontoret. Stipendiet är för en studieresa till Asien tillsammans med Kungen, IVA och 35 svenska ingenjörer.

– Jag känner mig väldigt hedrad och tacksam över att ha blivit tilldelad det här stipendiet och fått den här möjligheten. Jag ser bland annat fram emot att besöka Shenzhen, det som benämns som Asiens Silicon Valley, och det blir roligt att besöka startups, större företag och universitet säger Joakim Sandberg från Luleå som är civilingenjörsstudent vid Luleå tekniska universitet där han läser femte och sista året på EEIGM-programmet.

Engagemang gav stipendium

Joakim Sandberg tror han fick stipendiet för sitt engagemang i olika projekt under studietiden i kombination med arbetserfarenhet och goda studieresultat. Nu ser han fram emot att göra det mesta av resan till Asien som görs tillsammans med en delegation bestående av Kungen, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) samt 35 svenska ingenjörer vid olika företag.

– Det ska bli roligt att kunna delta i diskussioner med övriga deltagare och jag tror att jag som student kan bidra med intressanta synvinklar.

Utvecklande med studier

Att studera på EEIGM-programmet har varit utvecklande för Joakim Sandberg, och han är tacksam för den öppenhet och stöd som finns hos personal vid Luleå tekniska universitet.

– Jag har utvecklat mina kunskaper i att bedriva forskning självständigt men också blivit bättre på att arbeta effektivt i grupp samt att kommunicera resultat på ett bra sätt. Studietiden har byggt upp mitt självförtroende gällande problemlösning och jag skulle väldigt gärna fortsätta med forskarstudier.

När det gäller studierna på EEIGM-programmet så återstår nu bara examensarbetet för Joakim Sandberg, och han väljer att ge sig in i ett relativt nytt forskningsområde.

– Mitt examensarbete kommer att handla om triboelektriska nanogeneratorer (TENG) som är ett relativt nytt område och kommer att göras här på Luleå tekniska universitet vid avdelningen för maskinelement. I takt med att prylar och annat runt omkring oss blir mer uppkopplade så uppstår frågan om hur dessa saker ska förses med energi. Jag tror att TENG kommer få en viktig roll i att lösa den utmaningen.