Hoppa till innehållet
EricHacksell

”Gillar kombinationen av fysik och kemi”

Publicerad: 2 mars 2020

Eric Hacksell, Stockholm, läser fjärde året på civilingenjör internationell materialteknik. Han har just inlett studier i Barcelona, Spanien.

Vad fick dig att välja civilingenjör materialteknik EEIGM?

Jag gillar matte så civilingenjör var ett logiskt val, sedan gillar jag kombinationen av fysik och kemi som materialteknik innebär. Jag tänkte det var en bra mix, och det har visat sig stämma. Sen har jag alltid varit dragen mot det internationella och språk generellt, jag gick internationell skola i gymnasiet. Jag var lite rädd på förhand eftersom att jag inte kunde prata franska, men det gick fint.

Vad tycker du om utbildningen?

I Luleå var det mycket matte, och i Frankrike mycket material, generellt. Utbildningen har motsvarat mina förväntningar. Det är en bred utbildning och många dörrar är fortfarande öppna. Man specialiserar sig inte supermycket på en viss typ av material som metaller, polymerer eller keramer, utan man lär sig mycket om allt.

Vad gör ni nu på utbildningen?

Jag har just inlett terminen i Barcelona, Spanien. Vi ska läsa om degradering av plaster och hur man kan motverka det med tillsatser. Vi har ingen språkutbildning just nu, men man lär sig mycket på lektionerna och ute på gatorna.

Vad var det som lockade med Luleå?

Jag är uppvuxen i Stockholm, och det som lockade mest var snön och att det ligger långt norrut. Här är det en fräsch och härlig kyla och mycket snö på vintern. Självklart spelade det in att just det här programmet fanns här också.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

Det sociala livet. Det finns studentbar nära och en massa studentorganisationer, själv höll jag på med volleyboll. Man har en bra relation med lärarna, de är här för att hjälpa en. Sen har man ganska mycket fritid, det är lugnt tempo jämfört med Frankrike.

Hur har första tiden i Spanien varit?

Det verkar lite lugnare än i Frankrike, man får ta mer eget ansvar. Jag gillar stämningen här i Barcelona också, det är ju en storstad och allt finns tillgängligt. Hela dagen är förskjuten mot kvällen, vilket är intressant. Vi börjar dagarna klockan 15:00…

Vad gör du på fritiden?

Är ute med kompisar, spelar datorspel eller spel generellt. Klättring har jag börjat med här också.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Svår fråga. Skulle kunna tänka mig att jobba med återvinning av produkter, plast, metaller, kompositer. Kan tänka mig gå in i forskning också. Det är så öppet ännu, mkt kommer nog bestämmas av mitt första jobb. För det mesta litar jag på slumpen, det brukar gå bra.

Har du något råd till den som funderar på att söka civilingenjör materialteknik?

Var inte orolig för språket. När man kommer till Frankrike är det ganska tufft, men man har franskalektioner under hela första året, man pratar med franska studenter och hör det runt omkring hela tiden. Det gör så att man lär sig naturligt under tiden. Alla som har vart där har lärt sig franska, språket behöver man inte vara så rädd för.