Hoppa till innehållet
Hanna Nilsson Åhman EEIGM
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Häftigt att studera i Frankrike"

Publicerad: 30 januari 2017

Hanna Nilsson Åhman från Uppsala läser fjärde året på civilingenjör internationell materialteknik, EEIGM, vid Luleå tekniska universitet. Kombinationen ingenjörsstudier och språk var perfekt för henne.

Vad fick dig att välja civilingenjör internationell materialteknik, EEIGM?

– Jag velade ganska länge mellan att plugga till ingenjör eller om jag skulle välja något språkrelaterat. Med EEIGM fick jag möjligheten att kombinera språkstudier med ett ingenjörsprogram. Att dessutom kunna studera tre av fem år utomlands som en del av programmet, med tre terminer i Frankrike som minimum, är ju unikt.

Vad tycker du om utbildningen så här långt?

– Jag är jättenöjd. Materialteknik är väldigt intressant och dessutom har jag lärt mig franska. När jag började på EEIGM kunde jag ingen franska alls och nu kommer jag få ut en fransk ingenjörsexamen, vilket känns ganska häftigt. Och även om de tre terminerna innebär väldigt mycket jobb och stress, så var det en fantastisk upplevelse.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Precis innan jul avslutade vi vår tredje och sista termin i Frankrike. Detta innebär att inför denna termin hade vi fem universitet och en hel del kurser att välja mellan. Jag valde att komma tillbaka Luleå för jag ville inrikta mig mot kompositer, och då främst biokompositer, så det är det jag kommer plugga nu.

Vad var det som lockade med Luleå och Luleå tekniska universitet?

– Jag visste ingenting om varken Luleå eller LTU innan jag hittade EEIGM, eftersom jag i första hand letade efter ett program och inte ett lärosäte. I början var jag lite skeptisk, det kändes väldigt långt borta och åt helt fel håll från resten av världen. Nu trivs jag dock jättebra. Luleå är en fin stad, och jag älskar vinter, snö och is, och våren här uppe är underbar.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Det var väldigt lätt att hitta vänner, och det finns mycket som man kan engagera sig i. Också alla skidåkningsmöjligheter.

Vad gör du på fritiden?

– Tidigare har jag varit engagerad inom kåren och maskinsektionen. I år tänkte jag mest åka skidor, snowboard och ta vara på att vi bor i Norrland och är närmare saker som jag tidigare har varit väldigt långt borta ifrån.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Det är svårt att säga, det finns så väldigt mycket som är intressant. Men det hade varit kul att få jobba med biokompositer, det vill säga kompositer med biobaserade beståndsdelar.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Det blir lätt mycket fokus på franskan, men hur det går i alla andra kurser är minst lika viktigt. Även om franskan kan kännas svår, så går det ganska snabbt att lära sig när man väl åker till Frankrike. Med det sagt, all franska du kan innan du åker kommer att vara till din fördel. Första terminen i Frankrike är tung, oavsett. Dock så lär man sig otroligt mycket, inte minst om sig själv.

– För övrigt, ha kul, både i och utanför skolan! Och om du tycker det är intressant med det du läser, så ordnar sig det mesta.