Hoppa till innehållet

Civilingenjör Internationell Materialteknik (EEIGM)

300 Högskolepoäng, Program på grundnivå - avancerad nivå
Vi skapar en mer hållbar värld – från råmaterial till produkt. Allt handlar om material, det finns överallt omkring oss, i ditt vardagsrum till samtliga komponenter i din nya telefon eller bil. Den gröna omställningen sker nu och som materialingenjör kan du vara med och utveckla hela produktkedjan.

Utbildningens unika kombination av kemi, fysik och teknik, samt mycket goda möjligheter till internationellt utbyte gör dig attraktiv på en bred och internationell arbetsmarknad. Utbildningen kan läsas i sin helhet i Luleå eller så har du möjlighet att ta en dubbelexamen. Förutom svensk och fransk civilingenjörsexamen i materialteknik kan du komplettera med en spansk alternativt tysk examen. Via de europeiska partneruniversitetens kontaktnät kan du hitta intressanta praktik och examensarbeten runt om i världen.

Utbildningens innehåll

Utbildningen inleds med två års studier som består av naturvetenskapliga ämnen så som matematik, fysik, kemi samt materialteknik. Därefter får du möjlighet att fördjupa dig inom materialens värld, genom både praktiska och teoretiska studier. Efter avslutad utbildning så kommer du ha gedigna kunskaper om hela materialvärdekejdan, från råmaterial till produkt, med möjlighet till spetskompetens inom fördjupningsområden som intresserar dig.

Nybörjarkurser i franska, spanska och tyska erbjuds dig som saknar nödvändiga språkkunskaper för utlandsstudier. 

Inriktningar

Det finns valmöjlighet i utbildningen. Antingen väljer du att läsa hela utbildningen i Luleå eller så väljer du att läsa det tredje året och fjärde hösten i Frankrike vilket ger inriktningen internationell materialteknik. Väljer du att studera i Frankrike så kan du sedan inför till den fjärde våren välja mellan att åka tillbaka till Luleå eller att fortsätta dina studier på något av våra partneruniversitet i Saarbrücken, Barcelona, Valencia eller Bryssel. 

Var kan jag jobba?

Som materialingenjör är du attraktiv för en mycket bred arbetsmarknad. Du fyller en viktig roll i den gröna omställningen. Materialutveckling föregår teknikutveckling och har gjort så i alla tider, det är genom materialutveckling som många utmaningar övervinns och nya gränser sätts.

Som materialingenjör kan du exempelvis utveckla nya och befintliga material som använts i framtidens transporter, energilösningar, biomedicinska tillämpningar etc.

Välj inriktning

Anmälan
Internationell materialteknik, EEIGM,
Luleå, Normal, Hösten 2023

Startdatum 2023-08-28, v.35 2023
Luleå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-88046
2023-04-17
15

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E.

Urval

Urvalet grundas på betyg och högskoleprov

Anmälan öppnar 2023-03-15

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Linn Berglund

Linn Berglund, Biträdande universitetslektor

Organisation: Trä och bionanokompositer, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-493381
Pia Åkerfeldt

Pia Åkerfeldt, Universitetslektor

Organisation: Materialteknik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491770