Hoppa till innehållet

Civilingenjör Internationell Materialteknik (EEIGM)

300 Högskolepoäng, Program på grundnivå - avancerad nivå
Internationell materialteknik är ett unikt universitetssamarbete som ger dig en svensk och fransk civilingenjörsexamen. Du kan välja att läsa hela utbildningen i Luleå istället för den internationella inriktningen.

Utbildningens kombination av teknik, språk och internationellt utbyte gör dig attraktiv på en internationell arbetsmarknad. Det ställs allt högre krav på det material vi använder för produkter, där hållbarhet och funktionalitet är i fokus. Förutom en svensk och fransk civilingenjörsexamen i materialteknik kan du komplettera med en spansk alternativt tysk examen. Via de europeiska universitetens kontaktnät kan du hitta intressanta praktik- och examensarbeten runt om i världen. Utbildningen är den enda i sitt slag i Sverige och fick högsta betyg i den nationella kvalitetsutvärderingen.

Utbildningens innehåll

Utbildningen inleds i Luleå med två års studier som består av naturvetenskapliga ämnen som matematik, fysik, kemi samt materialteknik. Under det tredje året samt den fjärde hösten studerar du i Frankrike. Nybörjarkurser i franska, spanska och tyska erbjuds dig som saknar nödvändiga språkkunskaper för utlandsstudier. Under de tre terminerna i Frankrike läser du kurser inom materialvetenskapens tre huvudområden: metaller, polymerer och keramer.

Med ytterligare stöd av kurser inom kemi och fysik får du en förståelse för olika materials specifika egenskaper och hur material kan designas. Genom ett stort antal laborationer i en verklighetsbaserad miljö får du en djupare insikt i hur det praktiskt fungerar.  Det  är möjligt att läsa hela civilingenjörsutbildningen i materialteknik vid Luleå tekniska universitet för att erhålla en civilingenjörsexamen utan internationell inriktning. Tillsammans med Luleå tekniska universitet är Institut National Polytechnique de Lorraine i Nancy, Frankrike, Universitat Politècnica de Catalunya i Barcelona Spanien, Universität des Saarlandes i Saarbrücken, Tyskland, Universitat Politècnica de Valencia, Spanien, NUST MISIS i Moskva, Ryssland och Universite´Libre, Bryssel i Belgien med i samarbetet.

Inriktningar

Efter studierna i Frankrike, det vill säga år tre samt hösten år fyra, ska du till våren det fjärde året välja studieort. Du kan välja mellan Saarbrücken, Barcelona, Valencia, Moskva, Bryssel eller Luleå, och specialisera dig inom ett materialområde, till exempel kompositer, biomaterial, korrosion, oförstörande provning eller brottmekanik. Det avslutande fördjupningsåret består av ett fyra månaders projektarbete på ett av de fyra universiteten samt ett examensarbete som utförs i samarbete med ett företag på valfri ort.

Var kan jag jobba?

I alla moderna industrier runt om i världen ställs allt större krav på olika materials egenskaper, till exempel i rymd- och flygindustrin, medicinska implantat eller miljövänliga förpackningar. Som materialingenjör är du attraktiv för industriföretag med internationell verksamhet och kan till exempel arbeta med utveckling av nya material vid ett forskningslaboratorium.

Välj inriktning

Anmälan
Internationell materialteknik, EEIGM,
Luleå, Normal, Hösten 2022

Startdatum 2022-08-29, v.35 2022
Luleå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-88007
2022-04-19
15

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet +
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E.

Urval

Urvalet grundas på betyg och högskoleprov

Anmälan öppnar 2022-03-15

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Linn Berglund

Linn Berglund, Biträdande universitetslektor

Organisation: Trä och bionanokompositer, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-493381
Pia Åkerfeldt

Pia Åkerfeldt, Universitetslektor

Organisation: Materialteknik, Materialvetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491770