Exjobb_2016_TVM_LTU_5
Sara Anttila tar examen på civilingenjör hållbar energiteknik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Efter exjobbet om bussar väntar jobb

Publicerad: 31 maj 2016

Sara Anttila från Luleå har i sitt exjobb på programmet civilingenjör hållbar energiteknik undersökt det energieffektivaste sättet att driva en buss. Hon tittade på hela energikedjan från rå biogas till hjul för gas-, el- och hybridbuss.

– Jag kom fram till att det går att göra betydande energibesparingar genom att välja rätt fordonstyp, men att även körmönstret har stor påverkan på resultatet. Överlag var det elbussen som presterade bäst, säger Sara Anttila som gjorde sitt exjobb hos Scania och nu är klar med studierna på civilingenjörsprogrammet hållbar energiteknik vid Luleå tekniska universitet.

– En omställning av transportsektorn kommer vara både tids- och resurskrävande, det är därför viktigt att ha en god grund när långsiktiga beslut ska fattas och för vilka förhållanden tekniken lönar sig bäst.

Engagemang hos Scania

Det var via Scanias hemsida som Sara Anttila hittade exjobbet och hon tyckte det passade perfekt in på hennes utbildning och vad hon ville göra.

– Det var väldigt roligt att få göra exjobbet på ett företag. Det fanns många kunniga personer vid Scania som bidrog med tid och kunskap och gjorde upplevelsen väldigt lärorik. Det fanns ett stort intresse från Scanias sida, så jag kände hela tiden att mitt arbete var viktigt och relevant.

Satsa hårt i början

Sara Anttila har redan klart med arbete efter utbildningen, hon ska jobba som trainee på Sweco Energuide. Hon kan definitivt rekommendera andra att läsa civilingenjör hållbar energiteknik.

– Gör det! Det är ett väldigt spännande program med bra mix av teori och praktik. Lägg gärna ner lite extra energi på studierna de två första åren så har du väldigt mycket tillbaka de sista åren. Men glöm inte att njuta av studentlivet, gå till exempel med i en studentförening som passar dina intressen, det finns allt möjligt.

Taggar