Hoppa till innehållet
Presentation av Emil Soini som läser fjärde året på Hållbar energiteknik vid LTU.

Studenter presenterade skarpa projekt inom hållbar energiteknik

Publicerad: 11 februari 2013

Energiteknisk huvudkurs är en uppskattad projektkurs inom hållbar energiteknik där studenterna får arbeta i skarpa projekt. Den här slutpresentationen handlade till exempel om energieffektivisering av ett soldrivet kylsystem och design av en storskalig anläggning för produktion av gröna bränslen.

– Kursen har varit grymt bra, särskilt när man får jobba mot ett företag och komma ut i verkligheten, säger Emil Soini som läser fjärde året på civilingenjörsprogrammet Hållbar energiteknik.

Emil har tillsammans med Daniel Holmros arbetat åt Trafikverket där de undersökt möjligheten att använda solenergi för att kyla teknikhus*. Båda är mycket nöjda med bemötandet de fått från Trafikverket.

– Det har fungerat väldigt bra och vi har fått snabb feedback på våra frågor, säger Emil Soini.

Daniel Holmros och Emil Soini svarar på frågor
Daniel Holmros och Emil Soini svarar på frågor.

Den som varit handledare för Emil och Daniel på Trafikverket är Camilla Fransson som arbetar med energieffektivisering inom verksamhetsområdet Investering.

– Det är jättekul att civilingenjörsprogrammet Hållbar energiteknik finns i Luleå, det är en viktig utbildning. Energieffektivisering är ett av Trafikverkets strategiska utmaningar och vi behöver arbeta mer med utveckling inom hållbar energiteknik jämfört med vad vi gör idag, säger Camilla Fransson.

Examinator på Energiteknisk huvudkurs är Marcus Öhman, professor i Energiteknik vid LTU. Han är mycket nöjd med vad studenterna presterat och på frågan om vad kursen går ut på svarar Marcus:

– Kursen handlar om att studenterna ska lära sig att jobba som ingenjörer i skarpa projekt. De får göra en ordentlig rapportering innan de går ut på exjobb.

Enligt Marcus så var de inblandade företagen och organisationerna odelat positiva till studenternas arbeten:

– Alla industripartners var jättenöjda. Jag eller någon av mina kollegor på kursen ringer och pratar med dem när vi sätter betyg och frågan vi ställer är bl a om de har jobbat bra som ingenjörer.

Nästa gång kursen går tror Marcus Öhman att antalet projekt kommer att utökas betydligt jämfört med nuvarande fem:

– Vi har ett bland annat ett bra samarbete med Solanders Science Park i Piteå, ett kluster för forskning och affärsutveckling inom förnybar energi. Jag tror att vi kommer ha minst tio skarpa projekt i nästa kursomgång.

 

* Cirka 1000 teknikhus finns längs våra järnvägar och de har till uppgift att styra och säkerställa drift, kommunikation, signalsystem, belysning och dylikt.