Hoppa till innehållet
"Lindbäcks-gruppen" visar upp sin prototyp för flexibel elinstallation. F.v: Rickard Gustafsson, Anton Ekman, Marcus Ekh, Stefan Bergström och Sofia Sundbaum.

Studenter utvecklade framtidens eluttag

Publicerad: 12 april 2013

Skarvsladdar och nätverkskablar tillhör knappast hemmets mest omtyckta inredningsdetaljer. Men kabelhärvornas tid kan snart vara förbi, åtminstone för eventuella nyproducerade hus och lägenheter som konstrueras efter LTU-studenters smarta lösning på flexibel elinstallation.

Det är studenter på civilingenjörsprogrammen Maskinteknik och Hållbar energiteknik som på uppdrag av företaget Lindbäcks Bygg utvecklat en effektiv lösning för industriell elinstallation inom byggbranschen. Den flexibla lösningen innebär att användaren får tillgång till el där han eller hon behöver det. Arbetet gjordes inom ramen för projektkursen Sustainable Living och studenterna visade upp sin prototyp i LTU:s ljusgård.

Projektledaren Sofia Sundbaum demonstrerar prototypen
Projektledaren Sofia Sundbaum demonstrerar prototypen.

Kontakter där du vill ha dem

– Vi har utvecklat en flexibel elinstallation som består av två delar. Dels en induktionslösning som kan finnas i både vägg och tak, där man via en spole kan få ut ström var som helst på väggen eller taket. Den andra lösningen gäller mer energikrävande enheter och innebär att det finns en tunn springa i väggen som leder till en skena. Genom springan kan du ansluta en lämplig adapter, exempelvis ett eluttag eller internetuttag, som kopplas ihop med skenan genom att vrida adaptern 90 grader, berättar Rickard Gustafsson, student på civilingenjör Maskinteknik vid Luleå tekniska universitet.

Fördelen för byggföretaget är givetvis att deras bostäder blir mer attraktiva när användaren får en stilren och funktionell helhetslösning för el. En annan fördel är att byggföretaget blir mindre beroende av elektriker när elinstallationen kan integreras i själva husbygget. Det kommer dock ta ett tag innan studenternas lösning kan bli verklighet.

– Företaget gav oss i uppgift att skapa en effektivare elinstallation och en mer flexibel lösning åt användaren, framtidens lösning helt enkelt. De ville få färska ögon på området så vi tilläts tänka fritt och inte bekymra oss så mycket om byggnormer, standarder och dylikt. Det löser de sedan, berättar civilingenjörsstudenten Anton Ekman.

F.v: Stefan Bergström och Anton Ekman presenterar projektet i C305, LTU
F.v: Stefan Bergström och Anton Ekman presenterar projektet i C305, LTU.

Induktion ger flexibel belysning

Den induktionslösning studenterna tagit fram är främst tänkt att användas för belysning i tak, men den går även att använda för en vägg. Inspirationen har hämtats från något alla känner till.

– Lösningen påminner om radiobilar som finns på nöjesfält. Du har ett extra innertak där du lägger ett tunt nät som är strömförande på båda sidor som leder igenom strömmen. Byggföretaget monterar innertaket tillsammans med primärspolar, till vilka sedan spänningen kopplas. När strömmen går igenom primärspolen bildas ett elektromagnetiskt fält. Sedan har du en sekundärspole som fungerar nästan likadant, som fångar upp det elektromagnetiska fältet och gör att du får ut ström. Det som syns på taket är ett vitt hölje som innesluter sekundärspolen. Den går att ta bort tack vare att spolarna hålls fast med hjälp av magneter. För att man inte ska glömma bort var primärspolen sitter, har vi kommit på en parkeringslösning där du har ett litet märke i taket dit du för dina spolar, berättar civilingenjörsstudenten Stefan Bergström.

Just induktion är något studenterna tror kommer att bli allt vanligare.

– Vi tror att det här är framtiden. Nokia kom för inte så länge sedan med sin trådlösa laddare som bygger på induktion. I Sydkorea har de funderat på att bygga in induktion i busshållplatser som laddar de elektriska bussarna medan de står på hållplatsen. Det finns en stor utvecklingspotential i tekniken, avslutar Stefan Bergström.