”Utbildningens koppling till arbetslivet var en stor fördel”

Publicerad: 9 april 2015

Tommy Roos tog examen på civilingenjör hållbar energiteknik 2014 och arbetar idag som energiingenjör på Sweco Systems i Östersund.

Vad arbetar du med på Sweco?

– Jag jobbar som energiingenjör och i huvudsak sysslar jag med energisimuleringar (IDA ICE), energikartläggningar, energioptimeringar, utredningar och mätuppdrag. Jag kan själv styra mycket av mitt arbete och anpassa mina arbetstider inom vissa ramar. Någon gång per vecka brukar jag också besöka kund och utföra något arbete. Vanligtvis jobbar jag i 3-4 projekt samtidigt där projekten varierar i storlek.

Vad är roligast med ditt arbete?

– Friheten, variationen och kundkontakten. Att blanda teori med praktik passar mig väldigt bra.

Vad tyckte du om utbildningen till civilingenjör i hållbar energiteknik?

– Överlag så tyckte jag utbildningen var mycket bra! Jag har i dagsläget användning av många kurser som jag läst, framför allt termo- och hydromekanik. En civilingenjörsutbildning är väldigt bred och således är det svårt att få användning av alla kurser på ett och samma jobb. Detta är dock något som jag ser som positivt då bredden gör det lättare för mig att förstå olika arbetsområden och byta karriärinriktning om jag så skulle önska i framtiden. Utbildningens koppling till arbetslivet upplevde jag som en stor fördel. Det är skillnad på att plugga och att jobba och steget till arbete blir mycket smidigare när man som vi redan samarbetat med flertalet relevanta företag.

Hur upplevde du studentlivet?

– Jag gillar att vara fysiskt aktiv och detta är något som det finns bra förutsättningar för på campusområdet. Att universitetet ligger en bit utanför stadskärnan gjorde inte så mycket för mig då det finns bra lokaltrafik till centrum. Jag tyckte det var roligt att de flesta av mina kamrater bodde i direkt närhet till campus, det underlättade möjligheterna till att umgås utanför studietid.

Vilken nytta har du av utbildningen i ditt nuvarande arbete?

– En stor del av den teoretiska kunskapen använder jag dagligen och jag har lärt mig metoder för att analysera och lösa problem. Jag har även fått en bättre helhetssyn på hur energi- och miljöläget i världen ser ut idag, vilket motiverar mig till att göra det jag kan för att bidra till ett hållbart samhälle.

Har nu något tips för den som funderar på att söka civilingenjör hållbar energiteknik vid Luleå tekniska universitet?

– Detta är en ytterst relevant och aktuell utbildning som med väldigt stor sannolikhet kommer att ge dig jobb när du är färdigutbildad. Jag hade tre jobberbjudanden inom helt olika yrkeskategorier direkt efter jag presenterat mitt examensarbete. Fem år känns som en lång tid innan man väl påbörjat sin utbildning men hur klyschigt det än kan låta så kan jag med facit i hand säga att dessa fem år går i en rasande fart. Att studera till civilingenjör kräver mycket hängivenhet och engagemang, samtidigt är det väldigt roligt och en fantastisk möjlighet till att träffa nya människor och knyta kontakter.