Hoppa till innehållet
Frida_W_HET-programmet.
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Utbildningen ligger rätt i tiden"

Publicerad: 5 april 2016

Frida Westerberg, 21, från Härnösand läser andra året på civilingenjör hållbar energiteknik.

Vad fick dig att välja civilingenjör hållbar energiteknik?

– Att kunna bidra till en bättre miljö är något jag alltid har varit intresserad av men inte riktigt vetat mer än att till exempel sortera sopor och panta.  På gymnasiet växte mitt intresse för energi och på den vägen är det. Utbildningen gör det möjligt för mig att förbättra miljön vilket är en stor drivkraft.

Vad tycker du om utbildningen så här långt?

– Jag trivs på utbildningen och tycker den är spännande, visst är det tufft ibland men det finns hjälp att få runt om på campus, och med en bra klass så är det ingen fara på taket. Detta program är en av de få som idag har en programförening vilket jag tror gör att vi får en bättre sammanhållning även med de i äldre årskurser inom programmet.

Vad var det som lockade med Luleå och Luleå tekniska universitet?

– Luleå för mig är som en liten stor stad men man upplever inte den där storstadsstressen. Luleå har både bra somrar och vintrar så för någon som mig som gillar sol, snöiga vintrar och att åka slalom så är det toppen. Det jag fastnade på när jag kollade på LTU var att de hade en stor bredd och många olika tekniska utbildningar som jag tyckte verkade intressanta, sen har de också ett bra samarbete med näringslivet. 

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Det bästa med att vara student på LTU är att det finns mycket du kan engagera dig i om du skulle vilja, inom sektionen, kåren, festmästerier och massa andra föreningar där man kan träffa nytt folk eller utöva sina intressen. Det anordnas också olika företagsmässor där man kan komma i direkt kontakt med företag som man kan prata med angående sommarjobb, praktik eller examensarbete.

Vad gör du på fritiden?

– På fritiden är jag med mina kompisar eller engagerar mig i de föreningar som jag är med i. Dessutom har vi ett stort träningscenter på området, StiL, där jag tränar. De arrangerar även massa olika frilufts- och alpina resor som man kan följa med på. På campus finns även en stor nattklubb man kan besöka som anordnar olika evenemang.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag vet inte exakt vad jag vill jobba med än men jag vill ha ett jobb där jag gör skillnad och där jag inte bara sitter på ett kontor utan också är ute i ”verkligheten”. Programmet är relativt nytt och även området, men det växer och är en utbildning och ett ämne som ligger i tiden och med det tror jag att det kommer finnas en del intressanta jobb att välja mellan när jag är klar. 

Har du något råd till den som funderar på att söka?

Sök! Go for it! Det är superkul att studera här. Våga chansa och skulle du inte trivas med ditt program finns det möjlighet att byta. Att plugga långt uppe i norr är inget problem, med flyg går det snabbt att ta sig hem.