Hoppa till innehållet
Alva Sjunnesson. Foto: Simon Eliasson

"Vi behöver förändra vårt sätt att tänka"

Publicerad: 10 mars 2020

Alva Sjunnesson från Helsingborg läser andra året på civilingenjörsprogrammet i hållbar energiteknik och stortrivs i Luleå.

Vad fick dig att välja civilingenjör hållbar energiteknik?

– Jag kände att det låg väldigt rätt i tiden, jag vill göra skillnad och jobba med de här frågorna. Vi behöver förändra vårt sätt att tänka kring miljö och energi. Det var verkligen rätt program för mig.

Vad tycker du om utbildningen så här långt?

– Jag är jättenöjd. Det var en rivstart i början och visst var jag lite orolig över att jag inte skulle komma in i tempot, men det gick fint. Man hittar sitt sätt att jobba och då blir det lättare. Det är väldigt bra föreläsare, man kan alltid gå till dem om man har några funderingar. Sen jobbar vi studenter ofta i grupper, vilket gör att man har chans att lära av varandra. Det finns verkligen en känsla av att alla vill varandra väl, att alla ska lyckas. Det gynnar alla.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Just nu läser vi kemi och hållfasthetslära. Jag gillar kemin, hållfasthetsläran är lite tuffare, men vi hjälper varandra. Där är det bara några föreläsningar kvar, sedan är det en ganska lång period med tentaplugg.

Vad var det som lockade med Luleå?

– Flytta från Skånes regniga, tråkiga väder upp till kyla och snö – byta miljö helt. Det finns också väldigt mycket att göra här vid sidan av studierna, man kan åka skidor och har nära till allt om man vill åka på någon resa.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Man får både en bra utbildning samtidigt som det är nära till naturen och allt annat man kan önska sig. Många jag känner på andra, större, universitet beskriver en helt annan stress och hets. Jag har inte fått den känslan här, alls. Det norrländska lugnet ligger här och lurar, vilket är väldigt skönt när man pluggar. Det håller inte att stressa hela tiden.

Vad är det bästa med att bo i Luleå?

– Allt är väldigt nära. Även kompisar som man tycker bor långt borta är tio minuter bort. Sedan finns det så mycket att göra här som jag inte kunnat göra innan. Isbanan till exempel är fantastisk, att vara där och åka spark är så fint. 

Vad gör du på fritiden?

– Tränar mycket på gymmet, på StiL som ligger på universitetsområdet. Jag är också engagerad i Julius, en förening som ordnar med nattmackor efter fester på Stuk, studenternas uteställe. Det är kul att det finns möjligheter att engagera sig om man vill, ett väldigt bra sätt att träffa mycket nytt folk.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag vill jobba med energi och försöka hitta något sätt att förändra och påverka hur vi lever idag, det är inte hållbart. Jag har alltid varit intresserad av solceller och har jobbat med ett sådant projekt i Uganda. Att jobba med förnyelsebar energi och göra den än mer effektiv vore intressant.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Det finns möjligheter att ”prova på” studentlivet här på olika sätt. Jag var ”tekniksprångare” på Volvo trucks i Göteborg, och fick på det sättet möjligheten att komma hit och skugga en student. Det var ett bra sätt att se vad programmet egentligen innebär och få möjligheter att ställa mycket frågor. Är man intresserad så kan man alltid prova. Själv ångrar jag absolut inte mitt beslut om att flytta upp, jag var ganska säker på mitt val.