Hoppa till innehållet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ubåten väckte Jennys teknikintresse

Publicerad: 8 mars 2013

Som ubåtsofficer fick Jenny Nordström från Luleå upp ögonen för den sofistikerade teknik som finns i ubåtar. Intresset växte och till slut bestämde hon sig för att byta spår genom att läsa civilingenjör Hållbar energiteknik vid Luleå tekniska universitet. Nu arbetar hon som konsult i energieffektivisering på Rejlers Ingenjörer.

– Mitt arbete i Försvarsmakten blev till slut kontraproduktivt i och med att ju mer jag fick upp ögonen för tekniken som låg bakom, desto mer ville jag lära mig den istället, berättar Jenny Nordström.

Jenny hade fått insikt i vad det var hon ville arbeta med – energieffektivisering.

– En ubåt är ett bra exempel på energieffektivisering. Det handlar om uthållighet under vatten och där används väl utvecklade system för bland annat värmeåtervinning. Min tanke var att det vore intressant att använda mer av de enorma mängder överskottsenergi som finns i industrin, säger Jenny Nordström.

Motortekniker på HMS Uppland, en av Sveriges fyra ubåtar.
Motortekniker på HMS Uppland, en av Sveriges fyra ubåtar. Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten

Under studietiden fanns också en tanke om att återvända till försvaret och arbeta med ubåtskonstruktion, men hennes kärlek till Luleå och Norrbotten gjorde att hon istället siktade mot den tunga industrin i norr, och direkt efter utbildningen fick hon jobb på Rejlers ingenjörer i Luleå. Företaget erbjuder tekniska konsulttjänster inom bland annat energi och elteknik.

– Tung norrbottnisk industri och ubåtskonstruktion går lite i samma fack. Det är den stora mängden energi som jag vill åt. Som konsult på Rejlers arbetar jag antingen med egna projekt som rör energieffektivisering, eller som en del i andra projekt där jag ser på saker utifrån ett energiperspektiv, förklarar Jenny.

Hittat sitt drömjobb

Som nyutexaminerad civilingenjör med bara ett halvår på sitt nya jobb, kan Jenny redan konstatera att hon valde rätt, både när det gäller hennes nuvarande jobb men också valet av utbildning.

– Det jobb jag har nu är mitt drömjobb. Jag tycker om att jag tillåts ta egna initiativ. Det ställs krav på mig, men jag får lösa uppgiften hur jag vill, givetvis inom de ekonomiska ramar som finns. En bra dag på jobbet för mig är när jag har mycket kundkontakt och får räkna på saker, lösa mina beräkningsuppgifter och få fram intressanta svar. Under den här första tiden som konsult har jag fått ett kvitto på att utbildningen varit bra. På universitetet har vi redan tränats i att arbeta som konsulter. Jag gör egentligen samma sak nu som då, med skillnaden att jag nu får betalt, säger Jenny Nordström.

De kunskaper som Jenny Nordström fått på utbildningen civilingenjör i hållbar energiteknik är många. Beräkningar är en viktig del men även att kunna problematisera och att ha ett helhetsperspektiv.

– Det går inte bara att föreslå en massa flashiga miljölösningar utan det måste finnas ekonomi i det också. Det gäller att ha väldigt bra argument och visa att det betalar sig.

Industrinära projekt

Jenny Nordström vill också framhålla lärarna på utbildningen och avdelningen för energivetenskap vid LTU.

– Utbildningen var rolig och har hållit hög kvalitet. Duktiga lärare och en engagerad avdelning. Framförallt har utbildningen varit industrinära med många riktiga projekt. Vi har nog varit runt på alla viktiga platser i Norrbotten med avseende på energi, som vattenkraftverk och industrier. Utbildningen är helt klart anpassad till det behov som finns i industrin.

På frågan om hon har något råd till den som har lust att arbeta med liknande arbetsuppgifter svarar Jenny:

– Kom med egna initiativ! Kom på själv vad du vill göra och utveckla den idén. Som arbetsgivare hade jag velat att någon säger ”jag vill göra det här och jag kommer att göra det också, och det kommer att dra in pengar”. Då är det ju i princip klart. Var inte rädd, när du blir duktig på det du gör får du också göra det du vill.

– Jag tror inte på att ha någon sorts karriärplanering där du tänker att om jag bara står ut med det här jobbet i två år så kan jag senare få det där andra jobbet jag vill ha. Då hinner din initiativförmåga dö på vägen.

Vill spara stora mängder energi

Trots att Jenny inte hunnit fundera så mycket på sin yrkesmässiga framtid känner hon starkt för Norrbotten:

– Jag vill utveckla och etablera området energieffektivisering. Det handlar om att spara stora mängder energi. Jag är intresserad av ett konkurrenskraftigt Norrbotten, så länge jag bor här och jag trivs ju här. Jag strävar efter att våra företag ska spendera mindre pengar per ton de producerar genom att öka energieffektiviteten. 

Taggar