Under utbildningen första tre år läses i huvudsak baskurser på grundnivå och delar av teknik områdets kärnkurser. Baskurserna ger grundläggande kunskaper inom naturvetenskap, matematik och teknik. Kärnkurserna består i huvudsak av energispecifika kurser för teknikområdet hållbar energiteknik. Utöver obligatoriska bas- och kärnkurser krävs inriktning med fördjupning inom teknikområdet för examen. I utbildningen integreras även ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.
Inom inriktningen Bioenergi/energieffektivisering kan två fördjupningar göras. Valbara kurser inom inriktning bioenergi/energieffektivisering bör väljas i samråd med utbildningsledare. Bioenergi; lagrad solenergi som används i form av skogsprodukter, odlade energigrödor och restprodukter från industri och jordbruk. Fördjupade kunskaper om produktion och användande av dagens och morgonsdagens energiråvaror. Energieffektiviering; Fördjupade kunskaper om energieffektivisering av bostads- och industrisektorn.
Vind- och vattenkraft; Utmaningar för vindkraften, välja lokalisering, förbättra produktion samt drift och underhåll. Framtida område, nyproduktion med minimal miljöpåverkan. Fördjupade kunskaper inom området.
För tillträde till kurs för examensarbete ska angivna förskunskapskrav i kursplan vara uppfyllda. Särskild information om ansöknings- och antagningsförfarande till examensarbete säkerställs av kursgivande institution.
Praktik under utbildningstiden rekommenderas men är ej krav för examen
Studenter erbjuds möjligheten att veckan innan programstart läsa en repetitionskurs i matematik (kursen är inget krav för examen men rekommenderas). Undervisningsspråk kan vara engelska i högre årskurs för kurs eller del av kurs.